Inkább támogassuk a védekezésben dolgozókat - sajtótájékoztatót tartott a városvezető


2020-04-27 15:54:50  | cikk: HuHa  | 


Inkább támogassuk a védekezésben dolgozókat - sajtótájékoztatót tartott a városvezető főképe
Mind az Egyesített Szociális Intézmény, mind az Egészségügyi Alapellátási Intézet jól áll védőfelszerelésből és fertőtlenítő szerekből - közölte dr. Áldozó Tamás polgármester ma délutáni sajtótájékoztatóján. Az alapellátáshoz a múlt héten nővérsapkák, védőszemüvegek, sebészi maszkok, köpenyek és cipővédők érkeztek, továbbá 2600 db FFP2-es maszk és 1700 db kesztyű, ugyanakkor a héten várják két lélegeztető gép szállítását is. Adományt is kaptak az alapellátásban dolgozók: a Pápai Nyomda által gyártott pajzsokból 20 darabot. Az ESZI saját beszerzései mellett a központi készletből is rendszeresen kap védőfelszereléseket, múlt héten 1750 db sebészeti szájmaszkot és 400 db gumikesztyűt kaptak, saját forrásból pedig gumikesztyűket, cipővédőzsákokat, sebészeti szájmaszkokat arcvédő pajzsokat és FFP2-es maszkokat vásároltak. Ezek értéke meghaladta a 2 millió forintot. Az ESZI mellett működő Az Idősek Szociális Ellátásáért Alapítvány számláján jelenleg 2 millió 647 ezer forint van, a felajánlások folyamatosan érkeznek - közölte az alapítványtól kapott információkat a városvezető. Dr. Áldozó Tamás kiemelte, az ESZI nagy készletekkel rendelkezik és folyamatosan tudja biztosítani az ellátáshoz szükséges védőfelszereléseket.

Mindezek mellett a lakosság körében szétosztandó textil arcmaszkok is folyamatosan készülnek, eddig közel 20 ezer darabot készített el a vállalkozó, így azok kiszállítása is folyamatosan zajlik, most már a 40 és 50 év közöttiek számára juttatják el a maszkokat.
-Szeretném nyomatékosan megkérni a türelmetlenebb pápaiakat, hogy várják meg a maszk megérkezését. Pénteken jelentettük be, hogy megkezdtük a 40 év felettiek számára a kihordást, de délután volt már olyan külsős biztossági tag, aki azzal uszított, hogy akár már lélegeztető gépen is lehetne és karácsonyig sem fog hozzájutni a maszkhoz - említett egy példát a polgármester, hangsúlyozva, mindenki megkapja a textil arcmaszkot, akihez pedig esetleg nem jut el, az jelezze a 89/515-026-os telefonszámon és rövid időn belül pótolják számára.
-Azt kérem, a védekezésben dolgozók számára próbáljunk meg inkább támogatást adni, nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak ezekben a napokban, a katonáktól kezdve a közalkalmazott, köztisztviselő kollégáinkig, ehhez képest olyan mérhetetlen gyűlölettel, ellenszenvvel és annyi alaptalan kritikával kísérik az ő munkájukat bizonyos körök itt a városban, amit emberileg nem lehet megérteni - fogalmazott.

A városvezető arról is szólt, a veszélyhelyzet kihirdetése óta Pápán összesen 120 személyt helyeztek karanténba, ebből 88 esetben már feloldották a karantént, a mai napon 25 fő áll járványügyi megfigyelés alatt és 7 fő járványügyi zárlat alatt. Pápán továbbra sincs igazolt koronavírusos beteg, aki otthonában gyógyul, a kórházban lévők számáról a polgármester nem kaphat hivatalos információt. Az Egyesített Szociális Intézmény idősotthonaiban 2 személyt helyeztek járványügyi megfigyelés alá, ők nem betegek, de a közelmúltban kórházban ápolták őket, így a protokoll szerint az otthonba való visszatérésük után elkülönítve élnek megfigyelési célból. A kórházi ágyak felszabadítása kapcsán arról is beszélt, azok a személyek, akik most hazakerültek az ápolási osztályról, a házigondozás keretében jelenthetnek be igényt. Ez a házigondozás az ESZI egyik alapellátási formája, a szakképzett ápolók otthonukban látják el a segítségre szorulókat. A polgármester arról tájékoztatott, az ESZI igazgatójától kapott információ szerint, a kórházból hazaengedett személyekkel kapcsolatban a múlt héten öt érdeklődés futott be az ESZI-hez, de egyetlen igényt sem nyújtottak be az otthoni ellátásra.
-A közösségi médiában megjelent hisztériának tehát semmiféle alapja nincs - összegezte.

A sajtótájékoztatón elhangzott április 30-ig az önkormányzat igénybejelentést tehet a Magyar Államkincstárhoz a védekezésre fordított költségekről, a polgármester bízik abban, hogy ezt az állam megtéríti majd a városnak.

Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, munkatársaival készítettek egy vészforgatókönyvet arra vonatkozóan, ha városunk nehéz helyzetbe kerülne a járvány miatt. Az egészségügyi rendszerről ez esetben az állam gondoskodik, az Egyesített Szociális Intézmény vonatkozásában viszont az önkormányzatnak kell megoldania a problémákat, hiszen a szociális ellátó rendszert a város működteti. A vészforgatókönyv arra az esetleges helyzetre készül fel, ha az ESZI dolgozói elrendelt karantén miatt kiesnek a munkából. A dokumentum lehetséges szolgáltatási helyszíneket és az ellátásba bevonható munkatársakat is számba veszi, tehát a város felkészült arra, ha nem is zökkenőmentesen, de folyamatosan biztosítható legyen Pápán a szociális ellátás.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: járvány
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-27 15:54:50

Inkább támogassuk a védekezésben dolgozókat - sajtótájékoztatót tartott a városvezető


ajánlott cikk főképe

2020-04-30 10:09:20

Folytatódik az arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-05-05 22:40:09

Megindult az élet a belvárosban


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 09:17:44

A legfiatalabb pápaiaknak osztják a textil szájmaszkot