Elhunyt dr. Szundy Béla


2020-05-08 14:02:30  | cikk: HuHa  | 


Elhunyt dr. Szundy Béla főképe
Életének 83. évében, május 3-án elhunyt Dr. Szundy Béla, a Gróf Esterházy Kórház egykori orvos-igazgatója, Pápa Város Önkormányzatának volt képviselője.

A református családból származó orvos, közéleti személyiség a Debreceni Református Kollégium után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és a Budapesti Orvostudományi Egyetemen tanult, diplomája megszerzését követően a Veszprém Megyei Kórházban kezdett dolgozni, fül-orr-gégészeti szakvizsgáját is itt szerezte meg. 1976-ban a pápai Gróf Esterházy Kórház fül-orr-gégészeti osztályára került, ahol előbb helyettesítőként, majd kinevezett osztályvezetőként dolgozott 24 éven át.

Az orvosi hivatást gyermekkori súlyos betegsége miatt választotta, a betegek gyógyításán túl egész életében fontosnak tartotta az embereknek, munkatársainak segítséget nyújtó szemléletet. Szakmai tevékenysége során az országban elsők között, a 70-es évek második felétől orr- és orrmelléküreg endoscopiás vizsgálatokat, beavatkozásokat, endoscopos orrgarat és gégetükrözéseket, műtéteket végzett. Ennek kapcsán számos továbbképző előadást tartott kollégáinak, orvostanhallgatóknak.

Dr. Szundy Béla igazgatása alatt valósult meg a pápai intézményben a szakrendelő építése, a kórház fűtéskorszerűsítése és a kórházrekonstrukció elindítása. Orvos-igazgatóként mindvégig a kórház fejlesztését, a gyógyítás körülményeinek jobbá tételét tekintette feladatának. Számos orvosszakmai szervezetben tevékenykedett, többek között tagja volt Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégiumnak, az Orvos Igazgatók Egyesületének, a Kórházszövetségnek.

Aktív közéleti tevékenységet is vállalt, 1994-től Pápa Város Önkormányzatának képviselője volt és a Veszprém Megyei Közgyűlés tagjaként dolgozott, 1994-től 1998-ig az Egészségügyi Bizottság elnöke, 1994-től a TIT pápai elnöke, a Veszprém megyei szervezet alelnöke volt. 2007-ben a köztársasági elnöktől munkája elismeréséül Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át.

Szeretett felesége elvesztése után magányossá vált. Gyermekkori betegsége kiújult, s a mozgalmas élet lelassult. Míg korábban hozzá fordultak segítségért, támogatásért, ő nem kért segítséget, csak a háttérből követte az eseményeket. Utolsó napjait volt munkatársai körében, szerető gondoskodásukban, ápolásukban töltötte, bár az elme már nem mindig ismerte fel őket - áll a Gróf Esterházy Kórház fül-orr-gégészeti osztályának dolgozói által megjelentetett emlékező írásban.

Pápa Város Önkormányzata az elhunytat saját halottjának tekinti. Dr. Szundy Bélát ezekben a percekben kísérik utolsó útjára a jászkiséri református temetőben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-18 15:24:47

Augusztusban lehet az első városi nagyrendezvény


ajánlott cikk főképe

2020-06-02 19:29:06

Változatos programkínálat az Esterházy-kastély nyári táboraiban


ajánlott cikk főképe

2020-08-10 18:00:41

A legfrissebb hír hétfőn 18 óra előtt pár perccel: 37 fertőzött Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-06-18 13:32:55

Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton