Figyeljünk a gyalogosokra! - A balesetek megelőzése közös érdek


2020-05-11 08:31:15  | cikk:  | 


Figyeljünk a gyalogosokra! - A balesetek megelőzése közös érdek főképe
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2020. május 12-e és 14-e között Zebra terv elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt hirdet. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Az őket ért közlekedési balesetek szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

Kérjük a gyalogosokat:

-A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
-Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
-Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
-Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
-Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
-Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

-Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
-Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
-Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
-Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
-Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
-Kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra és maradéktalanul tartsák be a KRESZ szabályait!

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

 ... hogy mindenki hazaérjen!

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 64 éves takácsi lakossal szemben folytatott.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a pápai rendőrök lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntett, valamint állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott...

2020-05-02 17:17:03

Lezárt akta: Engedély nélkül tartott fegyverével lőtt le a kutyáját a férfi


ajánlott cikk főképe

2020-07-28 12:38:26

Lezárt akta: két utas sérült a balesetben


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:39:04

Évértékelő állománygyűlés Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-05-27 11:43:40

Közös szolgálat az erdők védelméért