A Duna Művészegyüttes a meglepetés koncerten


2020-05-14 22:53:58  | cikk: hp  | 


A Duna Művészegyüttes a meglepetés koncerten főképe
A Filharmónia Magyarország meglepetés koncertsorozatának keretében Pápára is ellátogatott csütörtökön a Duna Művészegyüttes. Ezúttal a Fő téren és a Vajda lakótelepen találkozhattak a helyiek az együttessel, ahol rövid szabadtéri koncertet adtak néptánccal fűszerezve az ott élők örömére.
Az 1957-ben alakult Duna Művészegyüttes 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból áll, tagjai hivatásos néptáncosok és hangszeres művészek. A Duna Művészegyüttes mellett működő Duna Táncműhely lehetőséget nyújt az alkotói kísérletezésre, a néptánc színházi megjelenítésére. Az együttest kísérő Göncöl Zenekar pedig önálló koncerteket is ad, amelyek elsősorban az autentikus népzenére épülnek.
A Duna Művészegyüttes kiemelt céljának tartja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, s ráébressze a nézőket annak sokarcúságára és művészi kifejezőerejére. Alkotói azt vallják, hogy a néptánc rendkívül alkalmas érzelmek és értékek, sőt komplex történetek megjelenítésére. Ennek megfelelően a társulat a hazai néptánchagyomány hiteles, ugyanakkor nyitott és figyelemfelkeltő tolmácsolására törekszik, produkcióit egyszerre jellemzi a hagyományőrzés és a művészi kísérletezés. Törekvésük, hogy előadásaik a néptánc iránt érdeklődőket a színházhoz, a színházba járókat pedig a néptánchoz vigyék közelebb.
Juhász Zsolt művészeti vezető a koncert kapcsán elmondta, házhoz hozzák a kultúrát a koncerttel. A zenekarral és egy párral jöttek a fellépésre. Horváth Eszter és Soós Gyula András az életben is egy párt alkotnak.
-Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet, s nem tudtuk folytatni a napi munkánkat a próbateremben, kitaláltam, hogy online tréninget tartok a táncosoknak. Minden nap írásba adtam nekik a feladatot, amit otthon végeztek el. A táncosokkal egy oktatató videót is elkezdtünk készíteni, amiből sorozat lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A lányok pedig hajfonó sorozatot hoztak létre, bemutatva a tradicionális hajfonásokat. A jeles napokhoz is videókat töltöttünk fel. A Youtube csatornára pedig folyamatosan tesszük fel az adásainkat - árulta el, majd hozzáfűzte, nagy öröm számukra, hogy részt vehetnek a meglepetés koncertsorozatban, így egy kis kultúrát szolgáltathatnak a lakosságnak a járványhelyzet idején.
Juhász Zsolt reményeit fejezte ki, hogy hamarosan visszaállhat a korábbi rend, s újra együtt dolgozhatnak.
A rövid előadás során kis keresztmetszetet nyújtottak a Kárpát-medence népzenéiből, amelyet rábaközi és felvidéki tánc színesített.
A koncertsorozat hétfőn folytatódik 19 órától. A fellépőről hamarosan a JMSZK honlapján és Facebook oldalán lehet majd tájékozódni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-08 08:10:00

Jazz muzsika a meglepetés koncerten


ajánlott cikk főképe

2020-07-11 16:27:14

Zumba bemutatóval zárult a családsegítős tábor


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 11:12:29

Elmarad az ellenzéki hatpárti közös megemlékezés


ajánlott cikk főképe

2020-06-11 21:04:12

Rendhagyó módon veszik át érettségi bizonyítványaikat a végzősök