Tapasztalatok a Tapolcáról


2020-05-15 19:26:04  | cikk: HuHa  | 


Tapasztalatok a Tapolcáról főképe
Nyolc hónapja, hogy újra van élővízfolyása városunknak, múlt év október 3-án indult meg a Tapolca patak vize a város felé, hogy az egykori medren, a kitisztított övárkon és a Bakonyér medrében jusson át a városon. Az azóta eltelt időben a vízmennyiség szabályozásával nem sok dolga akadt a kivitelezőnek és az üzemeltetőnek, volt dolguk azonban az illegális szeméttel és a szándékos mederlezárással. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük az érintett szakembereket.
Bakó István, Vörös László, dr. Áldozó Tamás és Zsegraics Gyula (balról jobbra) az osztóműnél

Vörös László, a patakmeder kialakítását, tisztítását végző cég vezérigazgatója érdeklődésünkre felidézte, a Tapolca vizének városba vezetési terve már több mint 10 évvel ezelőtt elkészült, az akkori tervezők jól számoltak és olyan műtárgyakat terveztek, melyek biztosítják a víz útjának megfelelő szabályozását a város irányába és a Horgasér felé. Bár az akkori vízhozamhoz képest már 40 százalékkal többet adnak a források.
-Az osztómű fele-fele arányban osztja meg az érkező vizet és ez jól működött az elmúlt időszakban. A vízmennyiség beszabályozása óta érdemi műszaki problémát nem tapasztaltunk, azonban azt többször észleltük, hogy a városban a tervezettnél magasabb volt a vízszint. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a Bakonyérben is több volt a víz, de leginkább az okozta az emelkedést, hogy valakik gerendákkal, faágakkal eltorlaszolták a Horgasér medrét és az így képződött gát megakadályozta a víz elfolyását. Ez sem veszélyeztette a belterületi szakaszokat, de átmenetileg megváltoztatta az arányokat - közölte a vezérigazgató.
Géppel és kézzel is nyírják a füvet a mederben és a parton

A mintegy 6 kilométer hosszú Tapolca patak gondozását ma már a Városgondnokság látja el. Bakó Istvántól megtudtuk, ebbe a part és a rézsű növényzetének karbantartása és a vízmennyiség szabályozása tartozik bele.
-Vannak géppel nyírható szakaszok és vannak, ahol csak kézzel tudjuk lenyírni a füvet, ez utóbbi lassan megy - közölte, hozzátéve az elmúlt napokban két géppel dolgoztak a meder mentén. Másik feladatuk a vízmennyiség szükségszerű szabályozása az osztóműnél. Hirtelen nagy mennyiségű csapadék esetén - ilyenre az elmúlt időszakban nem volt példa - le kell zárniuk a víz útját a város irányába. Bakó István is beszámolt arról, hogy ismeretlenek farönkökkel lezárták a Horgas-ér medrét. Ez akkor és addig jelenthet veszélyt a belterületi szakaszokon, míg egy hirtelen nagy mennyiségű csapadék esetén kiérnek a zsiliphez és lezárják azt. Az igazgató azt kérte, senki ne használja szemétlerakásra a medret és környékét és tartózkodjanak a víz útjának eltorlaszolásától.
Két irányba folyik el a Tapolca vize

A Tapolca patak újjászületéséről Zsegraics Gyula, részönkormányzati elnök most is úgy fogalmazott, a tapolcafőiek büszkék arra, hogy ez a forrásvíz újra áthalad a városon. A források és a tó népszerűsége töretlen, folyamatosan fejlődik a terület. A tapolcafői természeti csodát sokan látogatják és bízik abban, hogy az erre járók, kirándulók meg is óvják.
A 83-as út mellett tiltóművet is építettek a biztonság érdekében

Dr. Áldozó Tamás polgármester is a patak megóvására hívta fel a figyelmet, mint mondta, ma már a pápaiak többségének természetes, hogy újra van élővízfolyása a városnak, sokan féltik, óvják ezt a vizet, de olyanok is vannak, akik továbbra is szemétlerakónak tekintik a Tapolca medrét. A városvezető meglátása szerint, ennek a forrásvíznek nagy jövője van mind gazdasági, mind turisztikai szempontból.
-A Tapolca forrás vize hosszú távon nagy lehetőségeket rejt magában az ivóvíz-ellátáson túl is. Már a választási kampányban is beszéltünk róla és most a Nyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Régió kapcsán is szóba került, hogy kulcsprojektként tekintünk a Forrás-tó helyreállítására és arra, hogy ezt a vizet hasznosítsuk.
Az erre vonatkozó elképzelések szerint a most a városon gyorsan átfutó és a Marcal irányába távozó nagy mennyiségű víz visszatartható és hasznosítható lenne az önkormányzat számára, akár partnerségben vállalkozásokkal, más településekkel. A mezőgazdaság területén az öntözés, a haltenyésztés jöhetne szóba, de a turisztikai hasznosítására is vannak elképzelések.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-15 14:28:57

A te országod. A te hangod - Nemzeti konzultáció a koronavírusról


ajánlott cikk főképe

2020-03-11 21:24:37

Újabb megszépülő közterület


ajánlott cikk főképe

2020-03-09 21:50:04

„Minden fát lehet faragni, csak meg kell ismerni”


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 12:30:58

Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója