A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


2020-05-16 10:45:55  | cikk: hp  | 


A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum szeretné dokumentálni azt, hogy a COVID-19 koronavírus járvány milyen hatással volt a helyi emberek életére.
Olyan pápaiak jelentkezését várják, akik szívesen megosztanák a gondolataikat a kialakult veszélyhelyzettel kapcsolatban. A múzeum szeretné dokumentálni azt, hogy a kialakult rendkívüli helyzet milyen hatással van a pápaiak mindennapjaira. Az intézmény célja ezzel az, hogy megőrizze a jövőnek ennek a sosem látott, mindannyiunk életét megváltoztató időszaknak a mindennapjait.
A kezdeményezés kapcsán dr. Nagy-L. István múzeumigazgató elmondta, egy múzeumnak nemcsak a régmúlt dolgainak gyűjtése és feldolgozása a feladata, hanem a jelenkoré is. A gyűjtés elméleti határa mindig az adott nap, hiszen ami ma jelen, az holnap már múlt, azaz történelem lesz. Ha pedig nem dokumentálják, később évtizedek, évszázadok múltán nem fogják tudni az emberek, hogy 2020-ban hogyan éltek Pápán.
- Nem mindennapi helyzetet élünk át, ilyennel még nem találkoztunk, ezért az országban a múzeumok körében elindult egy ilyen kezdeményezés, hogy dokumentáljuk ezt a helyzetet, minden múzeum a saját gyűjtési területén végezze el ezt a munkát, vagyis dokumentálja, elsősorban interjús módszertannal, hogy hogyan is változott az emberek élete a vírus idején - tudtuk meg dr. Nagy-L. Istvántól.
Psenák Emese néprajzos elmondta, Vonnák Andrea múzeumpedagógus vetette fel, hogy dokumentálják a pápaiak koronavírushoz fűződő személyes történeteit. -Arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazánkban megjelent vírus és következményei miként hatnak szociálisan és gazdaságilag a helyiek életére. Ezért egy huszonöt kérdéses kérdőívet állítottunk össze, amit a Kékfestő Múzeum közösségi oldalán tettünk közzé. A kérdések között szerepel például, hogy hogyan változtak az emberek kapcsolattartási és vásárlási szokásai, a szabadidős tevékenységük, az oktatási, egészségügyi körülményeik. Mi az, ami a legnehezebben érinti őket. Szeretnénk tehát a pápaiakat buzdítani arra, hogy ragadjanak tollat, és osszák meg történeteiket. A kérdőíveket le lehet tölteni, majd kitölteni, s várjuk vissza azokat. Reméljük, sokan kapnak kedvet, s segítik ezzel a kitöltéssel a munkánkat. Teveink között szerepel, hogy mély interjúkat is készítünk egy-két emberrel, s majd az összegyűlt anyagokat publikáljuk is - tudtuk meg Psenák Emesétől.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-17 20:15:43

dretgy.hu


ajánlott cikk főképe

2020-04-03 20:18:06

Megérkeztek Kínából az arcmaszkok


ajánlott cikk főképe

2020-08-06 17:03:26

Minihotel épül a Várkertfürdőben


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 17:21:58

Fertőtlenítik a pápai idősotthonokat