Egy sikeres polgári vállalkozás a Klugék családtörténete tükrében


2010-06-16 13:23:11  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Egy sikeres polgári vállalkozás a Klugék családtörténete tükrében főképe
Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárának vezetője nyitotta meg a Pápa Város Napja alkalmából megrendezett, Egy sikeres polgári vállalkozás a Klugék családtörténete tükrében című kiállítást a Kékfestő Múzeumban ma délelőtt. A kiállítás történelmi dokumentumokat felvonultatva szeretne hozzájárulni Pápa város Napjához és két oldaláról mutatja be a Kluge családot: úgy, mint kékfestők, és mint városi polgárok. Jövőre lesz a Kluge család pápai letelepedésének 225 évfordulója. A múzeumi anyag, mely ma kiállításra került, köztük a mintáskönyv, a nyomódúcok és a művészi, mesteri kelmék a magyar és az európai művészettörténetnek és a hazai ipartörténetnek is becses emlékei, emellett városunk történetének is kiemelten fontos forrásai. Az egyik oldalon láthatóak a család, a családtagok, a rokonság taníttatása, egyáltalán a társas lét levelezésekben, gyászjelentésekben megnyilvánulva, a közéletben vállalt szerep, a társadalmi megbecsülés, a család kékfestőn kívüli vállalkozása és ennek az eszmének a megjelenése iratok formájában, valamint a történelmi hatások, megismerhetjük például, hogy a háború hogyan avatkozik bele egy békés család életébe. Láthatunk tréfás leveleket az 1860-as évekből, de kiállításra került a felhőtlen ifjúság műve, az 1903-ból fennmaradt Szalonkönyv is. A kiállítás az 1950-es évek záró képével, az államosítással kapcsolatos dokumentumokkal ér véget.

Somfai Balázs bemutatójában a kiállítás történelmi tanulságát hangsúlyozta. Nemcsak a színeknek és a formáknak valamilyenfajta szépsége, a kézirat tetszetős sorai, hiszen remélhetőleg nem csak a látvány marad a kiállítás után az emberek fejében. A fióklevéltár vezetője elmondta, négy tanulságot lát a kiállításban. Az egyik, az írott szónak és egyáltalán a múlt megmaradt hiteles emlékeinek a megbecsülése. Mint mondta, a Kluge családban az volt a mondás és a szokás, hogy „nem dobjuk ki, eltesszük, hátha jó lesz még valamire!”. A második a polgárosodás és a magyarosodás párhuzamos és természetes folyamata. Ez a család Szászországból származik, 1783-ban az ős Kluge úgy telepedett le Sárváron, hogy a nagy európai vidéken, a német nyelvterületen belül vándorolva keresett otthont magának, s aztán három év múlva jött városunkba. Mivel Pápa befogadó város volt, egy elvet tartott szem előtt: az idegen, aki idejön, értéket hozzon magával. A levelezés még három nemzedék után is két nyelven folyt. A harmadik gondolat a műszaki haladás és a kreativitás fontossága. Alkotószellemű volt a Kluge család, szerették a munkát; a hatalmat és a dőzsölést  viszont nem. Somfai Balázs úgy fogalmazott, azokat még az állatvilágból hoztuk magunkkal és az embernek pontosan az a küldetése, hogy ezeket legyőzze magában. Végül kifejtette, a kiállítás egyik legfőbb üzenete az élni tudás a szabadsággal. Mint mondta, a polgárság annyival több a feudalizmusnál, a rendiségnél, hogy a független individuumot, az egyént emeli ki. A Klugéknak is ez volt a kimondatlan jelszava: szabadság plusz tehetség plusz szorgalom plusz felelősségvállalás. Ezek együtt adják azt a hitelességet, amely erőt és kohéziót ad minden közösségnek. Somfai Balázs szerint szükségünk van erre a hozzáállásra, ha úgy tetszik, a Kluge család még ebben is példát ad Pápa város mai polgárainak. Mint mondta, hiteles személyek és hiteles intézmények kellenek a mindenkori társadalomnak, ezek megléte és megbecsülése része lehet remélt jövőnknek, a tisztuló égboltnak a záloga.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet