Kedd óta ismét kinyitottak az iskolák, bár a digitális munkarend megmaradt


2020-06-03 13:18:05  | cikk: hp  | 


Kedd óta ismét kinyitottak az iskolák, bár a digitális munkarend megmaradt főképe
A kormány által megtett enyhítő intézkedések következtében az iskolai oktatásban is változások következtek be június 2-tól. Ezekről Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ vezetője számolt be a sajtónak ma délelőtt.
Mint mondta, a 220-as kormányrendelet határozta meg az iskolák működésének rendjét a júniusi időszakra vonatkoztatva. Az iskolák 2020. június 2. és 2020. június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek azzal, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatai alapján egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából. Itt ügyelve a max.10 fős csoportszámokra. 2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét. A felügyelet keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás tartható.
-Március 16-tól kijelölt intézményeink voltak, ahol elláttuk a tanulóink felügyeletét. Június 2-tól minden intézményünk megnyitotta a kapuit, s ellátjuk a diákok felügyeletét reggel 7 óra 30 és 17 óra között. Vannak, akik csak felügyeletre hozzák be a gyermekeiket, de vannak, akik felzárkóztatás céljából látogatják az intézményt. A csoportok létszáma nem haladhatja meg a 10 főt, a tanulónak ajánlott a szájmaszk viselése, amit a tankerület biztosít, s a pedagógusoknak pedig kötelező viselni - emelte ki Egyházi Andrea.
A járványügyi helyzetben fokozottan figyeltek a takarításra, a higiéniai szabályok szigorú betartására, amelyekhez a tisztítószereket az állami fenntartó biztosította.
Egyházi Andrea és Venczel Csaba egyeztetnek a tapasztalatokról

-Tegnap nyitottuk ki az iskoláinkat, kedden érkeztek azok a diákok, akiknek a szülei ezt igényelték. Nem sok intézményünkben éltek ezzel, összesen a közel 8500 tanulószámhoz képest 6 százaléka jelent meg az iskoláinkban. A tanulók nagyobb létszámban elsősorban a városi intézményekben jelentek meg, a falvakban inkább a felzárkóztatásos foglalkozásokat választották - tudtuk meg a tankerületi központ vezetőjétől, akitől megtudtuk, a digitális oktatás június 15-ig tart, ekkor zárul majd a tanév, de az állami intézményfenntartói szerepkörből adódóan június 26-ig látják el a diákok felügyeletét az intézményekben.
Egyházi Andrea elmondta, az intézményvezetőkkel digitális formában tartják a kapcsolatot, az év végéhez közeledve sok feladat vár rájuk, így az egységes eljárás érdekében gyakran értekeznek. A beszámolókat készítik elő, értékelik az évet, az írásbeli érettségi eredményeket, a vizsgák sikeres lebonyolítását és tapasztalatait, egyeztették az elsős beiratkozás helyzetét, s készítik elő a jövő tanévet.
Az esetleges és szükségszerű nyári karbantartások ütemezését is egyeztették, valamint folyamatosan biztosítják a járványügyi helyzetet figyelembe véve az erre vonatkozó előírásokat (felületfertőtlenítők, maszkok, kesztyűk, kézfertőtlenítők).
A digitális munkarend bevezetését követően a Pápai Tankerületi Központ a pápai tanulók számára a Tarczy Lajos Általános Iskolát jelölte ki a pápai gyerekek napközbeni kiscsoportos felügyeletére.
-A felügyeletet indokolt esetben a szülői kérésre lehetett igénybe venni 8 és 17 óra között. Mindemellett májustól a Magyar Honvédség Parancsnoksága is kijelölte intézményünket a honvédség állományához tartozó családok gyermekeinek felügyeletére, hosszabbított nyitva tartással. A lehetőséggel március 16. és május 29. között mindösszesen 5 tanuló élt. Nem csak iskolánk tanulóit fogadtuk. A felügyelt gyermekek között volt más tankerületi iskola, sőt egyházi intézmény tanulója is - mondta el Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója.
-A gyerekek szüleivel és iskoláival felvettük a kapcsolatot. A felügyelet ideje alatt ők is a digitális tanrend szerint oldották meg a saját tanáraik által kitűzött feladatokat. Ehhez egy számítógépes szaktantermet biztosítottunk, és a pedagógus felügyelet mellett iskolánk rendszergazdája is segített a technikai háttér és az internet alapú oktatáshoz használt felületek elérésében, használatában. A felügyelet ideje alatt a takarítói személyzet fokozott figyelmet fordított a higiéniai feltételek biztosítására, fertőtlenítették a tanulók környezetét, a mosdókat, a kilincseket. A kollégák maszkot viseltek, és ügyeltek arra, hogy a gyerekek lehetőleg ne érintkezzenek egymással. Közös játékokat nem szerveztünk. A helyiségeket folyamatosan kiszellőztettük - tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzátette, a héten 33 tanuló van jelen és e mellett zajlanak az osztályozó vizsgák, ma 8 egyéni tanrend szerint haladó tanulót vizsgáztatnak. A jövő héten is 33 gyermeket várnak. Nyári tábort a vakáció alatti hetekre 10-15 tanuló igényelt előzetesen. Természetesen ezt követően is lehet majd jelentkezni, igényelni a felügyeletet, de arra kérik a szülőket, hogy lehetőleg két nappal előre jelezzék, hogy a gyermekétkeztetést biztosító konyhának időben le tudják adni az igénylést.
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója, Ferenczi Kálmán elmondta, tegnap kinyitották ők is az iskola kapuját a gyerekek előtt.
2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét

-Eddig nem voltak diákok az iskolában március 16. óta, mindenki otthon, online módon tanult. Június 26-ig kinyitottuk az iskola kapuját, ügyeletet szerveztünk a tanulóink számára. A szülők éltek is ezzel a lehetőséggel, hiszen a szabadságuk egy része mostanra elfogyott. Elsősorban az alsósok szülei éltek az általunk kínált lehetőséggel, a héten és a jövő héten 8-9 tanuló jelentkezett a felügyeletre. A felső tagozatosok a felzárkóztató foglalkozásokkal éltek inkább - tudtuk meg Ferenczi Kálmántól, aki hangsúlyozta, a felügyelet során a gyerekek nevelői segítséggel elkészítik a feladatokat, s otthon már csak egy kis ellenőrzés marad hátra.
-Iskolánkban jelenleg 8 tanuló van, ők egy csoportban el is férnek, de nagyon figyelünk a jelenleg betartandó egészségügyi szabályokra, a maszk használatára, a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Egy gyermek ül egy padban, s a másfél méteres távolságot betartjuk. A gyerekek sokat tartózkodnak az udvaron, ezzel oldják a tanulás monotonitását - mondta az igazgató, akiktől megtudtuk, szerveznek nyári tábort a diákoknak július elejétől, s ez egészen augusztusig tart majd.
Mint mondta, az elsősök beiratkozása online módon megtörtént, nagy örömünkre 64 kisdiákot, három osztályban fogadnak majd szeptemberben. A nyolcadikosoktól ugyancsak online módon búcsúznak majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-20 21:24:02

Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-09-27 20:35:06

Hétvégi járványügyi adatok


ajánlott cikk főképe

2020-06-09 09:10:18

Új infrastrukturális beruházásokat adtak át az MH Pápa Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-08-23 20:51:01

Lezárják a Dózsa utca - Tókert utca kereszteződését