A szentmisék megtartásának szabályai is tovább enyhültek


2020-06-09 15:39:55  | cikk: hp  | 


A szentmisék megtartásának szabályai is tovább enyhültek főképe
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a nyilvános liturgiák március 22-étől elmaradtak, azonban a templomok ajtói nyitva álltak a hívek előtt. Május elején a járványügyi korlátozások részleges feloldásáról adott ki főpásztori rendelkezést dr. Udvardy György veszprémi érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozatával összhangban. Ennek értelmében megtarthatók voltak már a vasárnapi szentmisék a hívek részvételével, de csak a szabadban, és kizárólag 65 év alattiak részvételével. A szabadtéri szentmiséken a hívek kötelesek voltak megtartani egymástól a 2 méter távolságot, az egy háztartásban élők kivételével.
Mivel olyan járványügyi szabályok léptek életbe, amelyek következtében megszűntek a kijárási korlátozások és országosan lehetővé vált a liturgia nyilvános végzése, szükséges volt, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a veszélyhelyzet idejére hozott korábbi rendelkezéseit módosítsa- adta hírül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 3-án.
Szijártó László plébános ennek kapcsán elmondta, nyilvános szentmiséket és más liturgikus eseményeket megtarthatnak a templomokban vagy szabadtéren. Az alkalmakon már a 65 év felettiek is részt vehetnek, a járványügyi előírásoknak megfelelően, vagyis szájmaszkot kötelező viselni és tartani kell a 2 méteres távolságot egymástól.
-A templomban hétfőn nem tartunk szentmisét, keddtől péntekig reggel 8 órára várjuk a híveket. Június 13-án szombaton tartjuk a Fény útját, majd vasárnap, június 14-én, Úrnapján 9 órakor lesz a szentmise, azt követően az templom udvarán a körmenet - tájékoztatta hírportálunkat a plébános.
A Szent Anna templomban 9 órakor, a Szent József kápolnában 10 óra 30 perckor lesz vasárnaponként a szentmise. A Szent Anna templomban hétköznapon reggel 7 órakor, szombaton pedig 18 óra 30 perckor tartják a szentmisét. Június 13-án, a fatimai engesztelő napon a szentmise előtt 18 órakor imádkozzák a rózsafüzért, a szentmise végén a templomban megtartják a körmenetet a fatimai kegyszoborral. Június 14-én Úrnapja lesz. Jó idő esetén a Szent Anna templom előtt 9 órakor szabadtéri szentmisére várják a híveket, majd utána ugyancsak a templom előtti téren a szokásos úrnapi körmenetre. Rossz idő esetén minden program a templomban lesz - tájékoztatta hírportálunkat Salgó Ferenc kanonok-plébános.
A bérmálások és az elsőáldozások megtartásának időpontjáról a későbbiekben döntenek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-20 13:14:08

Teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi a Jókai utcán


ajánlott cikk főképe

2020-05-18 13:26:28

Húsz százalékos az óvodai kihasználtság


ajánlott cikk főképe

2020-07-10 17:02:10

Hittantábor a Szent Anna Plébánia szervezésében


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 20:39:25

Készül a tómeder a Schwenczel réten