Múltidéző séta a zsidó temetőkben


2020-08-06 10:52:44  | cikk: Babos Petra  | 


Múltidéző séta a zsidó temetőkben főképe
Múltidéző sétára invitálta az érdeklődőket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, amelyen a pápai zsidóság ó- és új temetőjét járhatták be Simon Zsolt vezetésével, aki érdekfeszítően beszélt a sírkertek történetéről, a temetkezési szokásokról.
Simon Zsolt elmondta, a pápai zsidó közösség védlevéllel nyittatott temetőt 1748-ban. Az alapító levél nincs meg, de 1748-ban a számadási könyvben megtalálható, hogy hat forintot fizetett a közösség.
A sétát Simon Zsolt vezette

- A zsidó temető az „örökkévalóság háza“, nem a halál helye, hanem az „élet háza“. Pápán az első temető feltételezhetően a Kálvária temetőnél volt, majd Nagytevelen temetkeztek, később pedig visszajöttek Pápára. A régi, vagyis ó temetőben sok régi síremléket lehet találni, ebből 22 síremlék van, ami 1755-1795 között készült. A síremlékek nagy része típussírkő, azonban van három olyan különleges sírkő, amelyek a rabbi sírkövek, vagyis hasáb alakúak. Itt található többek között Horowitz Pál sírja, aki a zsinagógát kezdte építetni. Az utolsó rabbi, Sommer Sámuel sírja, aki 1857-től volt 1859-ig volt rabbi. A temetőben 1500 sírhely van, s az új temetőben is ugyanennyi található. Az ó temetőt 1895-ben szűntetik meg véglegesen. Az új temetőben az utolsó temetkezés 2016-ban volt, Kis László feleségét temették ide. Ez egy máig működő temető, ha valaki ide szeretné temettetni a hozzátartozóját, akkor erre van lehetőség. 1895 óta üzemel, a temetőbe a Veszprémi út 27. számú ház kertjén keresztül lehet bejutni. Felső részén áll a ravatalozó. A temető hosszúkás téglalap alakú. Az itt található sírokon vannak sírversek, abból kiderül, hogy kinek mi volt a foglalkozása. Itt öt rabbi sír található, többek között itt nyugszik Grünwald Jakab is. A temetőt 1972-ben újították fel, mert sok sírkő ledőlt. A hátsó, Szabó Ervin utca felőli részben az öngyilkosok és a gyermekek sírjai vannak, illetve ide temették el a világháború során meggyalázott tóratekercseket is - derült ki a séta során.
Simon Zsolt elárulta, az újtemetőben lévő síroknak már megvan a regisztere.
A Zsinagógai séták következő alkalma augusztus 12-én 17 órától lesz, akkor Vári György irodalomtörténész, rabbiszakos hallgató tart előadást Zsidónak lenni címmel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-30 10:46:45

Mínusz 310 millió forint


ajánlott cikk főképe

2020-07-18 14:56:08

95. születésnapján köszöntötték Frantz Lászlót


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 23:33:42

Bővült a piac nyitvatartása, újra jöhetnek a ruhaárusok


ajánlott cikk főképe

2020-07-17 22:16:01

A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok