A Fény napja, a Tűz éjszakája - a természetet ünneplik


2010-06-19 18:22:54  | cikk: mo  | 


A Fény napja, a Tűz éjszakája - a természetet ünneplik főképe
A nyári napfordulót, vagyis Szent Iván napját ünnepli a Hagyományok Hegye Egyesület. A pápai hagyományőrzők minden évben megemlékeznek erről a napról, A Fény napja, a Tűz éjszakája rendezvény keretében. A nyári napforduló június 21-én lesz. Ezen a napon van az év leghosszabb nappala és a legrövidebb éjszakája. Az ősi természeti népek úgy tartották, ekkor újjászületik a világ, megújul a föld, a természet. Az egyesület ebben a hitben szervezte programjait a Hagyományok Hegyén, az Öreghegyen – tudtuk meg Tóth Kálmántól, a Hagyományok Hegye Egyesület elnökétől.

A csodálatos zöld övezetben lovasíjász-bemutató, vitézi játékok, íjászverseny és megannyi szabadtéri program várja az érdeklődőket. A vendéglátó Hagyományok Hegye Egyesület, a homokbödögei Kassai Lovasíjász Egyesület, a Pápai Huszáregyesület és a Delta Íjászegyesület mellett itt vannak a gönyüi Kürt Egyesület valamint a várpalotai Zúgó Nyilak Történelmi Egyesület tagjai is. A jó hangulatról a Pápai Huszáregyesület zenekara és táncosai gondoskodnak, mindeközben pedig rotyog a korhű lakoma a kondérban, ami nem más, mint húsos káposzta és paprikás krumpli.

De a mulatság napnyugtával nem ér véget. Ez a nap a kultikus tűzgyújtások ideje. A pogány hagyományban ugyanis a tűz egyrészről napszimbólum, tehát a nap megújulását kívánták elősegíteni a tűzgyújtással, másrészt a megtisztulás szimbóluma is.
20 óra 11 perckor, amikor a Nap nyugodni tér, négy íjász a négy égtáj irányából tüzes nyilakkal lobbantja lángra a tüzet. Őseink szokásait az eztán következő tűzugrás is méltán őrzi. Az ezen a napon gyújtott tűznek különleges erőt tulajdonítottak. Úgy tartották például, ha egy férfi és egy nő kézenfogva ugranak át a lángoló rakáson, örökre együtt maradnak. A tűzugrás rituáléja nemcsak a szerelem, a tisztaság, az egészség, a szenvedély és az örök megújulás jelképe, hanem a beteljesülésé is. Vagyis, aki erre vállalkozik, teljesül a kívánsága. A népszokás szerint a vígasság egész éjjel tart, hiszen a tüzet addig kell táplálni, amíg a Nap elő nem bújik a horizonton.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet