Nem feledhetjük az áldozatokat - a holokausztra emlékeztek


2010-06-20 17:30:21  | cikk: mo  | fotó: Nagy Imre  | 


Nem feledhetjük az áldozatokat - a holokausztra emlékeztek főképe
A holokauszt Pápa és környéki zsidó közösségeinek áldozatai emlékére szervezett megemlékezést a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a MEASZ-Összefogás a Demokráciáért Veszprém megyei szervezete ma délután. Az alkalmon részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, Rádi Róbert művelődési osztályvezető, és dr. Áldozó Tamás alpolgármester. A megemlékezés előtt a résztvevők megkoszorúzták az Eötvös utcai egykori izraelita-polgári iskola falán állított Holokauszt-emléktáblát, majd átvonultak a Zsinagóga épületébe.

A rendezvényt a Hit Gyülekezete Freedom zenekara nyitotta, majd Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület tagja tolmácsolta Aliza Bin-Noun Izrael állam budapesti nagykövete ez alkalomra megfogalmazott gondolatait. A nagykövetasszony üzenetében úgy fogalmazott, a szisztematikusan lemészárolt zsidó áldozatok emléke maradjon örök és figyelmeztető! A borzalmakat ki kell mondani, hogy sohase feledjük el az áldozatokat! Ha nem nevezzük néven a tetteket és az elkövetőket, akkor nem emlékezhetünk hitelesen az áldozatokra sem. Azért kell mindezt megtennünk, hogy soha többé ne szembesüljünk azzal, ami történt – állt Aliza Bin-Noun levelében.

A rendezvényen Lomnici Zoltán volt főbíró köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy közszereplőként vállalni kell a felelősséget, ki kell állni az emberek elé, hogy megértsék mi történt az áldozatokkal, és bocsánatot kell kérni a megbocsájthatatlanért, azok helyett is, akik nem kértek bocsánatot. Lomnici Zoltán szólt az Emberi Méltóság Tanácsáról is, amely az ő kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy fellépjen minden olyan megnyilvánulás ellen, amely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási, nemzeti, etnikai hovatartozását sérti. A szervezet elnöke a mai megemlékezést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a novemberben az emberi méltóság védelme érdekében közzétett felhíváshoz nagyon rövid idő alatt parlamenti pártok, az egyházak, civil szervezetek és több mint 13 ezer magánszemély csatlakozott. A dokumentum arra hívja fel a figyelmet, hogy társadalmi összefogásra van szükség a kirekesztő, az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben. Az elnök arról is beszélt, hogy a felhívás jegyében tavaly első ízben emlékeztek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjairól az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én. A 2010. március 31-én megalakult szervezet elnökségi tagjai között ott van Oláh György Nobel-díjas kémikus, Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke és Kányádi Sándor író.  

A megemlékezésen Kapcsándi Klaudia tolmácsolásában Radnóti Miklós Előhang egy monodrámához című verse hangzott el, majd a rendezvény Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékbeszédével folytatódott. Az elnök az egykor Pápán és környékén élt zsidó közösség életéről, hagyományairól, összetartásáról és a városban betöltött szerepéről beszélt.

A megemlékezésen dr. Áldozó Tamás alpolgármester is szólt az egybegyűltekhez. Beszédében a történtek hiteles és közérthető prezentálására, továbbadására utalt. Azt hangsúlyozta, hogy olyan várost kell építenünk, ahol a közösségekben a fiatalok habozás nélkül ki tudják választani a jót, ugyanakkor valamennyiünknek olyan világot kell építenünk, hogy a jó választásának legvégső próbáját soha ne kelljen kiállniuk – fogalmazott az alpolgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet