Zörgő-börgő versek a Várkertben


2010-06-25 21:34:45  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Zörgő-börgő versek a Várkertben főképe
Különleges és egyedi hangzásvilág fogadta a járókelőket a Várkertben ma este. A szabadtéri színpadon az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes lépett fel. Az öttagú zenekar repertoárjában magyar és külföldi költők megzenésített gondolatai, versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek divatos világzenei irányzatokkal is – fogalmazott a zenekar képviseletében Török Máté.

Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A mai koncerten például megemlékeztek Trianon 90. évfordulójáról is. De méltó volt a helyszínhez és a REND szellemiségéhez Dsida Jenő szakrális csengésű Isten szeret című verse is.

A Misztrál zenekar sajátos, egyedi hangzásvilággal szórakoztatta közönségét, felsorolni is nehéz, hányféle akusztikus hangszert szólaltattak meg az együttes tagjai. Volt itt furulya, klarinét, gitár, mandolin, brácsa, nagybőgő, sőt – ahogy Török Máté fogalmazott – koboz, doromb, okarina cserépsíp és zörgő-börgő hangszerek.

A zenekart egyre népesebb rajongótáborának szeretete mellett a hivatalos elismerés sem kerülte el. 2006-ban Bartók Béla díjat, 2008-ban Balassi Bálint emlékérmet kaptak, idén pedig magukénak tudhatják a „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat, melyet a Polgári Magyarországért Alapítvány ítélt oda az együttesnek azért, mert sokat tettek és tesznek ma is a magyar irodalom népszerűsítéséért.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet