1952-, 1956-, és 1965-ben végzett türrösök osztálytalálkozója


2010-08-29 08:01:51  | cikk: Babos Petra  | „Összejöttünk sok év után újra,
Felnőttként gondolunk vissza a múltra.
Rég látott társak, jó ismét köztetek,
Az elszállt időről hosszan meséljetek.”

A Türr István Gimnázium és Kollégiumban, melynek jogelődjét 1638-ban alapítottak, tegnap délelőtt három osztálytalálkozót tartottak. A régi élményekről, az osztályról és tanáraikról kérdeztük meg az osztályok szervezőit, tagjait.

- Mi 1944-1952 között jártuk ebbe az iskolába. Négy évig a Bencés Gimnáziumba, (az utolsó bencés diákok 1947/1948-ban végeztek) majd a Pápai Állami Türr István Általános Gimnáziumban folyattuk tanulmányainkat. Akkoriban hatalmas osztályok voltak, mi körülbelül ötvenen voltunk, de ebből csak 36-an érettségiztünk. A mai találkozóra 8-an tudtak eljönni, sokan meghaltak már, illetve betegek. Tanáraink közül nem él már senki- mondta el Keszei László.
- Legszívesebben a közös focizásokra, az ott szerzett élményekre emlékszem vissza, hiszen én nagyon kedvelem ezt a sportágat, mindig is Puskás Öcsi utódja akartam lenni- tette hozzá nevetve az öregdiák.

- 1952-1956 között a IV.C osztályba harmincan jártunk, ami egy tiszta fiú osztály volt. Osztályfőnökünk Szakály Sándor volt, aki az államosításig a Református Gimnáziumban tanított. 1998 óta minden évben találkozunk és mindig máshol, más osztálytársunknál. Egyik évben Egeralján jártunk a volt osztályfőnökünk sírjánál. Nyolcan jöttünk ma össze, egy volt tanárunkkal, Baráth Józseffel és az iskola új igazgatójával, Németh Zsolttal együtt. A mai napon az osztálytermünkben beszélgetünk egy kicsit, felidézzük a régmúlt eseményeit, csínytevései, majd egy rövid sétát teszünk a belvárosban- mesélte el Takács József szervező.
- Osztályunkban egy orvos és egy állatorvos lett, aki Németországban él. Sokan lettek mérnökök, s van, aki erdész lett. Nagyon szívesen emlékezünk vissza a középiskolás éveinkre. Testnevelő tanárunk Tóth Jóska bácsi volt, aki nagyon keménykezű volt a diákokkal szemben, róla is sok emlék él a szívünkben, magyartanárunk pedig dr. Hencze Béla bácsi volt, aki jó pedagógus volt- tette hozzá a szervező.


Boldizs András, aki ma ágynemű-és egyenruha osztályvezető egy gyermekkórházban az ausztráliai Sydneyben, mesélt a 45 évvel ezelőtti élményeiről.
- Én abba a C. osztályba jártam 1961 és 1965 között, amelyet még érettségi után is emlegettek az iskola falai között. Hogy miért? Galántai István igazgató úr szerint, mi intéztük el az ő hajhullását rosszaságunkkal- meséli nevetve.
- Pedagógus napra cipőfűzőből készítettünk nyakkendőt. Aztán az egyik tanárnőnk kirohant az osztályból, mert annyi papírrepülőt hajtogattunk. 1964-ben pedig a II. világháborús katonák sírjait feldíszítettük égő gyertyákkal. A nyomozók persze kerestek minket, járták a város iskoláit és gyárait, de nem adott ki minket az igazgató. Ennek ellenére harmadik osztályban az ország legjobb gimnáziumainak átlagában benne voltunk mi is. Kosárlabda-és tornabajnokságokat nyertünk a megyében és az országban egyaránt. Egyszóval jó osztályközösség voltunk. A matematika-fizika szakos tanárunkra és Tóth Jóska testnevelőre örömmel gondolunk vissza, például segítettünk Jóska bácsinak az alapot kiásni, amikor elkezdett építkezni. Az iskola légköre teljesen más volt, mint manapság. A kapuban tisztelegni kellett az ügyeletes tanárnak. Mi 42-en kezdtük tanulmányainkat, azóta rendszeresen találkozunk, 5 évente mindig augusztus utolsó szombatján. Az idei összejövetelt három pápai szervezte: Varga István, Grácsmann László és Székely Sándor- tudtuk meg Boldizs Andrástól.

Az osztály tagjai:
Bánfalvi László, Boldizs András, Székely Sándor, Kárpáti Béla, Boksay Rezső, Grácsmann László, Tamás István, Lakner Antal, Welspracher Gyula, Bolla Zoltán, Szakács Vince, Molnár Lajos, Horváth Péter, Szegvári Iván, Ihász Tibor, Kiss Balázs, Kapitár Tibor, Kiss Róbert, Hernádi Tamás, Csizmadia János, Gyarmath Kálmán, Matkovics Béla, Kleinmann Sándor, Ruip Gyula, Csillag István, Nagy Tibor, Kövi Sándor, Szekeres Lajos, Beretvás Mihály, Koó István, Fejes György, Szepesi Gábor, Tóth Sándor, Varga István és Csepi László. Osztályfőnök: Kothaj József.

Az osztálytalálkozók jó hangulatú beszélgetéssel és egy ebéddel értek véget.
Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-05 23:21:22

A hölgyeket ünnepelték a nyugdíjas egyesületnél


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 13:14:23

Pápa városa képeslapokon


ajánlott cikk főképe

2020-02-12 13:18:59

Kincsek az utak mentén


ajánlott cikk főképe

2020-02-10 11:16:47

Szerelik a kastélykerítés oldalkapuit