Névtani konferencia Pápán


2009-10-03 13:24:17  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Névtani konferencia Pápán főképe
Délelőtt 10 órakor kezdődött el és ezekben a percekben is zajlik a Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézete és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság által közösen szervezett Névtani konferencia a Pannon Egyetem Mézeskalács utcai épületének előadótermében. A konferenciát dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere nyitotta meg:
 - 1972-ben elsős gimnazistaként dűlő neveket gyűjtöttünk Tungli tanár úr vezetésével. 1974-ben Döbröntén, az addig összegyűjtött neveket próbáltuk rendszerezni a volt járáson belül, tájegységenként. Bennünket is meglepett nyelvünk sokszínűsége, hiszen hihetetlen gazdag nyelvi világ fogadott bennünket, ha csak itt a pápai nyugati részt, az elkerülő környékét nézem is.
Ezt követően Gosztola István szavalta el Kozma Andor Karthágói harangok című versét, majd dr. Hoffmann István intézetigazgató, egyetemi tanár vezetésével elkezdődött a konferencia. Előadásának címe: A név, mint történeti forrás. Őt Somfai Balázs főlevéltáros, a Pápai Fióklevéltár vezetője az Utcanév-bizottsági tapasztalatok Pápán a rendszerváltás utáni időkben címmel fog előadást tartani. Dr. Habil Huszár Ágnes, kandidátus a Felekezeti szempontú névadásról beszél a Pápai Református Kollégium anyakönyvei alapján. Dr. Molnár Zoltán tanszékvezető, főiskolai tanár és kandidátus fejezi be az első szekció előadássorozatát a volt pápai járás földrajzi neveinek hangtani és alaktani tanúságtételével. 13 órakor Thun Éva vezetésével a második szekció előadásai következnek. Takács Mónika könyvtáros előadást tart Különböző felekezeti sajátosságok Tapolcafő személynévadásában címmel. Őt Boros Edit középiskolai tanár követi Beszélő helynevek a Káli-medencében című előadásával. Dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária sajnos nem tud részt venni  a konferencián, az ő előadását Pillmann Judit mutatja be, melynek címe: Onosztikai (névkutatási) témák a Zsolnai-pedagógiai gyakorlatban. Őt  Fenes Dorottya középiskolai tanuló követi Potyó vagy Fenes? Ragadványnevek Mihálygergén című előadásával. A konferencia zárása várhatóan 15 órakor lesz. 

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-12 16:36:43

"Minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk" - A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek


ajánlott cikk főképe

2020-03-14 11:46:47

Otthonról dolgozik a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 20:11:32

Nagyértékű informatikai eszközöket kapott a Pápai Tankerületi Központ


ajánlott cikk főképe

2020-02-15 18:19:53

Sudoku és keresztrejtvényfejtő verseny