Nem szabad elfelejteni 56’ szellemiségét… hogy tanulhassunk belőle!


2010-10-24 07:40:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


 Nem szabad elfelejteni 56’ szellemiségét… hogy tanulhassunk belőle! főképe
Vannak napok és hetek, amelyek kitörölhetetlenek az emberek tudatából és egy nemzet emlékezetéből. Ilyen nap a tegnapi is. Nemzeti felkelésünkre emlékeztünk, ami békés forradalomként kezdődött, de este már halálos lövések dördültek, s a rákövetkező hajnalon a szovjet páncélosok megjelenésével szabadságharccá változott. Rövid dicsőség után hosszú megtorlás következett, aztán pedig összemosódó, eseménytelen, de sokak számára keserves évek. A forradalomban az akkori fiatalság az események motorja volt, kezdeményezéseik nélkül könnyen a csírájában elfojtott megmozdulások közé tartozna 56’ is. Október 23-a jelkép, ezért kiáltották ki hazánkban 1989-ben ezen a napon a köztársaságot. Ezért határozott úgy az Országgyűlés 1991-ben, hogy e nap hivatalos nemzeti ünnep legyen.
Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulóját és a 20 éves köztársasági rendszert ünnepelte az ország, s köztük Pápa város vezetői, intézményvezetői és polgárai is. Elsőként a Deák Ferenc utcában található Kiss Zoltán emléktáblánál, majd a Mándi Márton István utcában lévő dr. Katona István emléktáblánál koszorúztak. Az ünnepi megemlékezés a Jókai Mór Művelődési Központban folytatódott, ahol Nagy-L. István történész mondott ünnepi beszédet. Mint mondta, a szabad véleménynyilvánítás, az elme szabadsága ma már alapvetőnek számít. A magyar történelem különösen gazdag tanulságokban. Az idegen hatalmak, megszállók elleni harcok, véres vereségek nem múltak el nyomtalanul. A magyarok megmutatták a világnak és önmaguknak is, hacsak egy pillanatra is, hogy a szovjet rendszer nem örök. S ez önmagában már a rendszer végét jelentette. Az 1989-es rendszerváltoztatás lehetetlen lett volna 56’ nélkül.
A beszédet követően a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai valamint a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes táncosainak közös zenés irodalmi műsora kezdődött el, majd az ünneplők az intézmény előtt található Magyar Pieta 1956 szobornál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Mi fiatalok, ma elképzelni sem tudjuk milyen is lehetett szabadság nélkül élni. Nekünk ez természetes, hogy van…sokan nem is becsülik meg. Nem lehet és hagyni sem szabad kiirtani a magyar szívekből azt a szellemiséget, amelyet 56’ hagyott örökségül. Hogy tanulhassunk belőle…

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-05 20:08:05

Távoli világok üzenete


ajánlott cikk főképe

2019-01-10 15:36:45

A türrösök az ország legjobbjai a 4 for EUrope középiskolai versenyen


ajánlott cikk főképe

2018-12-18 22:01:09

Programokban tartalmas évet zártak a nemzetiségi önkormányzatok


ajánlott cikk főképe

2019-01-13 00:04:21

A pápai furcsa pár - telt ház előtt játszott az S.K. Társulat


PÁPA időjárás