Adj vért és ments meg három életet!


2009-10-05 21:45:23  | cikk:  | 


A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.

Ki adhat vért?

 • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
 • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
 • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.
 • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
 • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
 • A vérsejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradás menete:

 1. Megadjuk a személyi adatainkat a nyilvántartáshoz, kitöltünk egy kérdőívet egészségügyi állapotunkról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.
 3. Elfogyasztunk egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótoljuk szerveztünkben.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedünk a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő következik.
 6. A véradásra soha nem szabad menni éhgyomorral!

Magyarországon a vércsoportok megoszlása:
A:42 százalék, B:18 százalék, AB: 8 százalék és 0-ás:32 százalék.

A véradásra minden alkalommal feltétlenül vigyük magunkkal a személyi igazolványt vagy útlevelet vagy jogosítványt és lakcímkártyát, valamint TAJ-kártyát! Véradásra Pápán, minden pénteken 8-11 óráig várják az önkénteseket a Vérellátó Állomáson, az Anna tér 15. szám alatt.

Tóth Tamara


Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-12-04 20:46:01

Az utolsó munkafázisokat végzik a Napsugár Bölcsődében


ajánlott cikk főképe

2019-02-14 20:29:12

Az év első társulási ülése


ajánlott cikk főképe

2018-10-25 21:41:50

A közgázosok nyerték meg a városi Jókai-vetélkedőt


ajánlott cikk főképe

2018-11-13 10:05:24

Dr. Ferenczi Sándor huszárezredorvosra emlékeztek a városbarátok


PÁPA időjárás