Az volt a fontos, hogy egy korszerű, egy blokkban elhelyezett oktatási intézményt alakítsunk ki-lezárult a TIOP is


2010-10-29 21:18:15  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az volt a fontos, hogy egy korszerű, egy blokkban elhelyezett oktatási intézményt alakítsunk ki-lezárult a TIOP is főképe
A Pápai Szakképzés–szervezési Társulás TIOP-3.1.1-08/1-2008-0014 azonosító számú „A pápai TISZK” infrastrukturális fejlesztése” című projekt zárórendezvénye ma délelőtt zajlott a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményében. A rendezvény előtt dr. Áldozó Tamás, a Szakképzés-szervezési Társulás elnöke arról beszélt, hogy miért volt szükség a TISZK létrehozására, valamint beszámolt annak következményeiről: a sikeres TÁMOP, majd az ahhoz kapcsolódó sikeres TIOP projekt pályázatának benyújtásáról. A TIOP projekt három telephelyet érint építési beruházás szempontjából: az Acsády Ignác Szakképző Iskolát, illetve a Batthyány Lajos Szakképző Iskola és Kollégium valamint a Jókai Mór Közgazdasági Szakképző Iskola által összevont Pápai Gazdasági Szakképző Iskolát.
- E három intézmény közül a volt Mezőnek volt a legmostohább az állapota infrastrukturális szempontból, hiszen egy több mint száz éves telephelyen pavilon-rendszerben kialakított épületekben folyt az oktatás, ez a legkevésbé hasonlított az általunk  megszokott palotarendszerű iskolákra. Az volt a fontos, hogy egy korszerű, egy blokkban elhelyezett oktatási intézményt alakítsunk ki és eleget tegyünk annak a feltételnek, amely az aula építését írta elő - mondta dr. Áldozó Tamás.
Azért is a Mezőre esett a fejlesztés hangsúlya, mert a beépíthető és a fejlesztésbe bevonható földterület nagysága itt korlátlan volt, hiszen a város tulajdonában és a rendezési terv által is megengedett módon használható területek itt bőségben álltak rendelkezésre, míg az Acsády és a Közgáz szempontjából ez meglehetősen korlátozott volt. Emellett a pályázat előírta a rendelkezésre álló összeg felhasználását is, meghatározott részét, 85 százalékát egy telephelyen kellett felhasználni.
Pozsgai László vezető projektmenedzser a sajtótájékoztatón a projekt építési munkálatairól számolt be. A 2008. november elsején indult projekt munkálatai 2009 júniusában kezdődtek meg. A három beruházás megoszlása a következő volt: 6 millió forint az Acsády, 60 milliós nagyságrendben a Közgáz és közel 530 millió forint értékben a Mező újult meg.
2009. nyarán megtörtént az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium projektarányos akadálymentesítése, melynek keretében parkolót, az iskolába való bejutáshoz rámpát, valamint mozgáskorlátozott mosdót alakítottak ki és az intézmény földszintjén részleges burkolatcserét végeztek a kivitelezők. Ezzel párhuzamosan megtörtént a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézményének kollégiumának akadálymentesítése és az épületben két akadálymentes kollégiumi szoba kialakítása. Szintén ebben az évben újult meg a tagintézmény volt „nyolc tantermes” épülete: a teljes körű felújítás során négy tanterem kapott itt helyet, igényes környezetbe került az iskola könyvtára, és 21. századi igényeket kielégítő konferenciatermet alakítottak ki az építők az épület belső átalakításával.
Ugyanilyen nagyarányú változáson ment át az iskola főépülete: a teljes gépészeti rendszer cseréje mellett megtörtént a külső és belső nyílászárók, valamint a hideg- és meleg burkolatok cseréje, felújították a tetőt, elkészült a homlokzati hőszigetelés és a projektarányos akadálymentesítés. Ezeket a megújult épületeket 2009. szeptember elsején vehették igénybe a tanárok és a diákok. A főépület aulává bővült-építésére Mező 2009 Konzorcium jött létre, hogy a pápai vállalkozók lehessenek a kivitelezők. Az új épületben 400 négyzetméteres közösségi teret, 8 tantermet 524 négyzetméteren, vizesblokkokat, közlekedőket és kiszolgáló helyiségeket közel 300 négyzetméteren alakítottak ki a csaknem 1300 négyzetméter alapterületű épületben.
A projekt második építési üteme keretében a Pápai Gazdasági Szakképző iskola és Kollégium székhelyintézményének akadálymenetesítése történt meg: parkoló, lift, kollégiumi szoba, hozzá mosdóval. Felújították a vizesblokkokat és gyengeáramú rendszert építettek ki az iskolában.
A TIOP projekt 80 millió forint értékben eszközbeszerzést is tartalmazott, melyből mindkét intézmény részesült. Az eszközök között vannak szakmai oktatást segítő, informatikai, infokommunikációs, környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó és szabadidős tevékenységet szolgáló eszközök is, valamint bútorok.
A rendezvényen dr. Áldozó Tamás köszöntőjét és köszönetnyilvánítását követően Pozsgai László vezető projektmenedzser a meghívott vendégekkel is ismertette a beruházás építési munkálatait, majd dr. Zsuffa Ákos beszélt a magyarországi projektekről, kiemelten a pápai TISZK-re vonatkozóan. Végül a résztvevők a megvalósult beruházásokat megtekintették mindhárom telephelyen egy kismozdony segítségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-01-04 16:30:32

Újabb tiltakozó akció a 83-as főúton


ajánlott cikk főképe

2019-04-05 16:05:28

Megújul a ferences templom tetőszerkezete


ajánlott cikk főképe

2019-05-08 13:07:59

Újabb Pápa környéki útszakasz újult meg


ajánlott cikk főképe

2019-03-27 19:04:23

Befejeződött a fakivágás a Várkertben


PÁPA időjárás