„… csak magunknak kell olyan bátornak lenni, mint voltak az Aradi Tizenhármak…"


2009-10-06 19:33:07  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


„… csak magunknak kell olyan bátornak lenni, mint voltak az Aradi Tizenhármak…
16 órakor kezdődött el az aradi vértanúk kivégzésének 160. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés a Március 15. téren. A Himnusz elhangzása után dr. Hermann István, önkormányzati képviselő, az Oktatási- Kulturális- és Vallási Bizottság elnöke mondott ünnepi beszédet:
- Évről évre összegyűlünk a pápai szabadságszobor, az ihászi csata emlékműve előtt, hogy megemlékezzünk nemzeti történelmünk egyik legszomorúbb napjáról. A 160 esztendeje, 1849. október 6-án a dühöngő és ketrecéből kiengedett, féktelen terror, a „bresciai hiéna” személyében lecsapott az elmúlt közel másfél esztendő hőseire, a magyar főtisztekre.
Beszédében többek között megemlékezett az aradi tizenháromról, kivégzésük körülményeiről, az akkori európai liberalizmus és humanizmus szabadságharcunkról alkotott véleményéről, majd e gondolatmenettel zárta beszédét:
- Tudjuk, hogy ma Nemzeti Gyásznap van. Sok ilyen gyásznapunk van! Muhi, Mohács, Nagymajtény, Világos, Trianon. De nekem gyásznap volt, egy új gyásznap 2006. október 23-a is, amikor a békésen ünneplő tömeget kergette, lőtte, rúgta és ütötte-verte a kétes legitimitású hatalom parancsa alapján a rendőrség. Nem tudom megállni, hogy ne azt mondjam, hogy nekünk Mohács kell? A nemzetvesztés búja nem lehet vonzóbb, mint egy nemzet felfelé ívelő pályája. Kell, hogy legyen feltámadás, kell, hogy egy tönkretett ország ugyanúgy fel tudjon támadni, mint 1849 után, ráadásul most talán nem kell egy Bach-korszakot várnunk. Csak magunknak kell olyan bátornak lenni, mint voltak az aradi Tizenhármak és csak dönteni, hogy fogakat összeszorítva, kart karba öltve szeretnénk Magyarország feltámadását!
Az emlékező beszéd után a Tarczy Lajos Általános Iskola műsora következett, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait és koszorúit a szabadságszobornál. A műsor a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-05-15 22:09:34

Műsorváltozás a bérletben


ajánlott cikk főképe

2019-10-13 18:52:20

Pápán tartották a megyei német nemzetiségi gálát


ajánlott cikk főképe

2019-07-26 21:00:22

Új helyen a nyugdíjas egyesület


ajánlott cikk főképe

2019-06-27 22:21:51

Amerikai parancsnok követi a norvégot a Nehéz Légiszállító Ezred élén


PÁPA időjárás