Egy kalandozó analfazseni
Búcsú-mondatok Mészárosné Stenger Katalinról


2010-12-07 19:01:56  | cikk:  | 


A megyei napilapban (Napló) keretes gyászjelentés ütött szíven: Mészárosné Stenger Katalin nyugalmazott tanár, könyvtáros, szakfelügyelő, a Megyei Pedagógiai Intézet volt munkatársa, 68 évesen váratlanul elhunyt. Temetése 2010. december 3-án délután 13 órakor a pápai Alsóvárosi Temetőben volt/lesz. Gyászolják: férje, fiai, menyei, unokái, rokonság.

A Pápa/Tókert Hatodik utcájában élő Mészárosné Stenger Katalin (MeSka) az idén, májusban kért meg, hogy a szivárvány-színezetű könyvecskéjéről írjak néhány mondatot: A címe, egyetlen szó: ANALFAZSENI.  

(Az alábbi gondolatokat, a www.csatarhegy.hu honlapon olvashatták az internetet használók. )  
Az 1943-ban született könyvtáros-tanár régi – ismerős. A fénykorát élő, a veszprémi várban ténykedő Megyei Továbbképzési és Nevelési Tanácsadó Központból, valamivel később pedig – a Megyei Pedagógiai Intézetből. Hadd írok ide legkevesebb három nagyon fontos nevet; Gárdonyi Lajos, Fonay Tibor, Tolnai Valéria. (Katalin és a Valéria barátnőnek is számítottak.)
Akik hívták-szívták intézetükhöz a pedagógusokat.  Kiadványt kezdeményeztek, pályázatokat írtak ki, szakmai kirándulásokat és előadásokat szerveztek. Emlékszem, a Szegedi Nyári Pedagógiai Egyetemre – amit előbb a TTK Ady-téri épületében, majd az Újszegedi Biológiai Központban tartottak meg.  A tanulmányi kirándulások ekkor már valóságos országjárássá szélesedtek.  Igényes programok zajlottak nyaranta.  A jelent látva, s visszanézve: hatalmas és tartalmas  IDŐk voltak azok.
MeSka 2009-ben, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár sokszorosító műhelyében kiadott könyvecskéje, az Analfazseni, szerkezetileg történetekre, versekre, – gyermekeknek is –, valamint képekre tagolódik.
Bravúros dolog. Azt bizonyítja, hogy a könyves lélekkel bíró szerző képes igényesen írni, verset faragni, s mindezek mellett festeni.  
Az utóbbiról még csak meg sem próbálok valamit is megfogalmazni. Hogy miért?  
Azért, mert magam még a vonalzó mellett is kanyargó vonalakat produkáltam, s már reményét sem látom a megjavulásnak.
Milyen kár, hogy az emberi élet alig több három-négy szempillantásnál! Ha nem így lenne, szaladnék azonnal a Tocsik tanár úrhoz.   A. Tóth Sándorhoz – segítségért.  Talán, két tanévben tanított bennünket a Türr Gimnáziumban, s akadtak bizonyos kategóriái: Magam is, azok közé tartoztam, akiknek csak annyit mondott: – Nektek elég, ha lejártok a képzőművész szakkörbe!
(A Kör, a Jókai Mozgó épületében működött, ahol mi leggyakrabban modellt ültünk a Tanár Úrnak. )
MeSka történetei közül a Mária néni című, számomra a legnagyszerűbb. Így kell egy szerteágazó, sokféleségével is különös szellemi izgalmakat, kiváltó életpályát megrajzolni! Az pedig tókerti ráadás, amit e helyütt idézek:
 „1972 márciusában a tókerti kápolna orgonistája lett. 1984. november végén a hangszer elnémult. Pár nap múlva az adventi harangszó a lélekharang kongásával keveredett. Nemcsics Elekné Szabó Mária tanárnő örök álomra hajtotta fejét a pápai Alsóvárosi temetőben.”  

MeSka rendhagyó leveleiből is csokorba kötött néhányat. Igen jól tette.  Szívem szerint (is) szól, amikor a Tapolcát folyóként említi. Kérhetnék még további, a folyóval kapcsolatos történetet? (Az én életem egyik „traumáját” okozta az a szörnyűség, ami eltüntette a Tapolca folyót!)
És alkosson hasonló miniatűr-remekléseket a Bakonyér-patakról, a Várkertről, a tókertiekről?
A versek közül a Makrokozmosz címűt választottam, a bennem mostanság elhatalmasodott hangulat vélt, vagy valós hasonlóságáért;
/Nagy az Isten állatkertje,/ csak elférjek én is benne./ Megfuttatom a kutyákat, / simogatom a macskákat./ * /Aranyhalnak moszat leszek,/ a békáknak legyet veszek./ Bíztatom az éti csigát,/ jól nevelje fel a  fiát./ *  A kágyilót én sem bántom,/ végső soron a barátom./ Kísérne a táncos lepke,/ messze Afrikából jönne./ *  Visszavárom azt a baglyot,/ aki nálam kórházban volt./ Belehuhognánk az éjbe,/ legyen égi s földi béke!/

Kedves Stenger Katalin (MeSka) ! – kívánok javuló egészséget, további alkotásban kiteljesedő órákat, napokat, hónapokat, éveket. Egy alkotó értelmiséginek ez a dolga. Sajnos, arra nem tudok válaszolni, hogy ezt a szolgálatot vajon, valaha, érdemesíti-e bármire is egy regnáló hatalom. Persze, az Idő nagyon sok mindent magold majd. Benne, bízhatunk. S talán még az Analfazsenikben is.
A bennünk osztódó tudás, belőlünk indul el agyakat, gyarmatokat szerezni. Az alkotó értelmiségi helyesen cselekszik, ha bárhol a helyét, meg az idejét találja meg az átadhatóságnak.  
Lehet az kórház, kert, erdőszél… A teraszról, az ablakon kinézve – hátha figyelmesen kezd el nézni egy mókus…
Hatalmas igazság: az ifjúság, a gyerekek minden munkáját szerető pedagógust visszafiatalítják!  Ezért következik zárásul a Kenyérszelő nóta című versike:
/Egyedem– begyedem / kerek a kenyerem,/ ha kerek, megszegem./ * / A gyürke Palkóé,/ a párja Margóé,/ Jut kenyér Gyurinak,/ egy szelet Julinak,/ Szabolcsnak, Csabának,/ s a pöttöm Pannának./ * /Egyedem– begyedem,/ üres a tenyerem,/ elfogyott a kenyerem./

Kedves MesKa!  A mai gyászhír, a túlsó partra költözés ténye, akkor is visszafordíthatatlan pillanat, ha ilyesmivel sohasem tudnak azonosulni a hátra maradottak.  A megye pedagógus társadalma nevében megőrző szívvel búcsúzik – a Tókert képviselőjeként is – Bali József.  

Nyugodj békében!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet

Nem szeretem a rózsaszínt. A meleget sem.
Pedig kánikula lesz. De csapatnak márpedig lenni kell! Akkor gyerünk!
Kés, deszka, kanál, fűszerek. Terítő, virág. Virág? Hm.
Pisti jön és elfuvaroz. Fát hasogat, tüzet gyújt, bográcsot állít. Kincs a segítsége.
A padtársak: kolléga...

2019-07-23 16:28:39

Egy főzőverseny margójára


PÁPA időjárás