Sajtótájékoztató a helyismereti cikkadatbázisról


2010-12-08 19:18:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Sajtótájékoztató a helyismereti cikkadatbázisról főképe
Ma délelőtt dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a könyvtár helyismereti cikkadatbázisát Szabó Rita könyvtáros segítségével a gyermekkönyvtári részlegben.
Mint korábban arról már hírt adtunk, a Jókai Mór Városi Könyvtár a régi újságokat és fotókat digitalizálja, valamint cikkadatbázist készít.
- A könyvtári digitalizálás célja az állományvédelem, a kulturális értékek megőrzése, az értékes anyagok rongálódásának csökkentése, az eredeti dokumentum helyett a digitalizált változat szolgáltatása a kutatónak helytől és időtől függetlenül. A cikkek bárki számára hozzáférhetőek lesznek a http://jmvk.compunet.hu címen. A sajtótermékek feldolgozása jelenleg is zajlik, de nem tudunk minden anyagot beszkennelni, ezért szelektálunk. Az aktuális, napi megjelenést folyamatosan digitalizáljuk. Ezek a lapok nemcsak a Veszprém megyében megjelenő újságok, hanem minden olyan lap, amelyben Pápa városáról szó esik, illetve városunk híres szülöttjeiről írnak. Célunk a teljességre való törekvés- fogalmazott dr. Hermann István.
Végül Szabó Rita könyvtáros bemutatta a keresési folyamatot. A honlap megnyitása után az online katalógusra kattintva az összetett keresési lehetőséget kell kiválasztani. Az összes fájlból ki kell választani a cikkeket. A kereső rendszer segítségével különböző szempontok közül választhat az érdeklődő, megadhatja a lap címét, megjelenési dátumát, esetleg a cikk szerzőjét. Ha nem jut eszünkbe a cikk teljes címe, kulcsszavakkal is tökéletesen megy a kutakodás a könyvtár honlapján.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-19 20:32:39

Jótékonysági gálaest a pápai ferences - és a nagydémi Kisboldogasszony-templom javára


ajánlott cikk főképe

2019-11-13 20:33:24

A búvópatak mindig felszínre kerül


ajánlott cikk főképe

2019-10-20 21:52:57

Világbajnokok Pápán


ajánlott cikk főképe

2019-10-01 22:45:45

Mit csinál a könyvtáros, ha nem olvas?