Szalagavató az Acsádyban


2010-12-11 07:28:13  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szalagavató az Acsádyban főképe
Talán a legszínvonalasabb és egyben legizgatottabban várt esemény a középiskolás diákok életében a szalagavató. Ezen a napon minden róluk szól, mindenki rájuk figyel. De mit is jelképez a szalag? A szalag olyan jelkép, melyet minden középiskolás ért: végzős diákkal van dolgunk. Másrészt búcsúzást jelent a középiskolától, a gyermekévek végét és a közelgő vizsgákra is figyelmeztet. Néhány év múlva pedig a középiskolai „legszebb diákévekre” emlékezteti tulajdonosát.

Tegnap este 19 órakor az Acsády Ignác Szakképző Iskola aulája szinte zsúfolásig megtelt izgatott szülőkkel, rokonokkal és barátokkal, akik a végzős diákok szalagavató ünnepségére érkeztek. A hagyományoknak megfelelően először egy végzős tanuló búcsúzott el társai nevében az iskolától és mondott köszönetet a tanároknak, a szülőknek, akik idáig eljutatták őket, majd egy tizenegyedikes tanuló búcsúztatta a végzősöket. Ezt követően elérkezett az est fénypontja, a piros-fehér szalagok feltűzése. Hat osztályon belül közel 150 diák mellére tűzték ki osztályfőnökeik a felnőtté válás első lépcsőjét szimbolizáló szalagot. A szalagtűzés után Kemény Éva igazgató egy pohár pezsgővel köszöntötte végzős diákjait, végül az est másik elmaradhatatlan programja, a tánc következett.

Maga a szalagavató és a szalagtűzés eredete hosszú múltra tekint vissza. Először Selmecbányán került sor megrendezésére 1830 körül. Akkoriban még „valétálásnak” hívták. A kifejezés a latin „Valete!” szóból ered. Jelentése: „Éljetek boldogul!”. Ezt kiáltották a végzős diákok az alsóbb éveseknek. A ceremónia menete hasonlított a mai rendezvényekére, de számos szokás az idő múlásával elmaradt, feledésbe merült.

Kedves végzősök! Én a következő idézettel kívánok sok sikert a vizsgákhoz és a nagybetűs ÉLET- hez:
"Bár zord a harc,
megéri a világ
Ha az ember
az marad, ami volt;
Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."
(Ady)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-29 19:23:59

Petőfis jubileumi gálaműsor


ajánlott cikk főképe

2019-12-07 16:52:31

Élőben a Kossuth Rádióban


ajánlott cikk főképe

2020-02-08 22:47:22

Vidám farsang a jégpályán


ajánlott cikk főképe

2020-01-30 12:38:51

A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban