Santa Lucia története skandináv módon


2010-12-13 19:13:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Santa Lucia története skandináv módon főképe
A svéd, norvég és holland gyerekek ma délelőtt a Petőfi Sándor Gimnázium és a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjainak mutatták be Santa Lucia történetét. - Santa Lucia, aki a IV. században élt a Szicíliához tartozó Siracusában, a világosságot, a fényt hozta el az embereknek. December 13. a legsötétebb nap az évben az északi országokban és Santa Lucia hozza egy gyertyával a világosságot az országba ezen a napon. A gyerekek ezt adták elő rövid műsorukban - tudtuk meg Raffai Mónika tanító nénitől. A program zárásaként több nyelven, köztük magyarul is felcsendült a Csendes éj című dal.

Képek:

Szent Lucia a IV. században élt a Szicíliához tartozó Siracusában. Örök szüzességet fogadott, és annak ellenére, hogy akkoriban bűn volt kereszténynek lenni, nem adta fel az elveit. A kiszemelt vőlegényéhez nem ment feleségül, aki bosszúból elárulta őt, és bár máglyahalálra ítélték, a monda szerint a tűz nem fogott rajta, így tőrrel oltották ki az életét.
A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Kísérői fehér ruhába öltözött lányok és a csillagfiúk, amolyan kis manók, akik amellett, hogy a háziakat finomságokkal lepik meg, énekelnek és verseket is mondanak.
A nisse-k, a pogány néphitből származó természetfeletti lények a hagyomány szerint a ház lakóit védelmezik. Apró termetűek, ritkán nagyobbak, mint egy 10 éves gyerek, ám vonásaik egy öregemberre emlékeztetnek (ráncos bőr, ősz szakáll és haj).

Svédországban a Szent Iván éjjele és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb ünnep szintén a Luca-nap. Szent Luca, a szembetegek és vakok védőszentje keresztény vértanú, ennek ellenére mégis nagy tisztelet övezi a bő 500 éve lutheránus Svédországban. A települések, sőt az ország is Lucát választ. Ne szépségversenyre gondoljunk, a kiválasztott mindig az a lány, aki az adott közösségért a legtöbbet tette, gondoskodó és kedves.

Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet