Adventi könyvünnep


2010-12-16 19:08:25  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Adventi könyvünnep főképe
Dr. Hudi József Könyv és társadalom című kötetének kiállítással egybekötött könyvbemutatóját tartották ma délután a Pápai Fióklevéltár udvari nagytermében. A Tarczy Lajos Általános Iskola műsorát követően Somfai Balázs, a Pápai Levéltár vezetője nyitotta meg a megye levéltár kiadványait bemutató kamarakiállítást. A kötet szerzője, dr. Hudi József főlevéltáros, korábban a Veszprém Megyei Levéltárban dolgozott, jelenleg a Pápai Református Gyűjtemények levéltárvezetője.
- Gyermekkorom óta könyvszerető ember vagyok, azóta gyűjtöm a könyveket. A kötet tárgya a könyvkultúra és művelődés a XVIII – XIX. századi Veszprém megyében. A köznemesi, értelmiségi gondolkodásnak a műhelyeit, eredményeit és szereplőit ismerhetjük meg a műből.
A könyvet dr. Körmendy Kinga, főkönyvtáros, a könyvtártudomány elismert szakértője mutatta be a jelenlevőknek. Az MTA Könyvtára kézirattárának nyugalmazott munkatársa személyén és családján keresztül is erősen kötődik Pápához és környékéhez.
- Pápa városa előkelő adatokkal szerepel a kötetben, például 1838. december 2-án a Pápai Kaszinó - a Pesti Kaszinó után első vidéki kaszinóként - függesztette ki Széchenyi István árnyarcképét, mint tiszteletbeli tagét. Ez azt jelenti, hogy Széchenyinek a reformkorra, a nemzeti összefogásra vonatkozó eszméi itt Pápán táptalajra találtak.
A kötet az Országos Széchényi Könyvtár kiadványa.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet