Nyelvet Öltünk


2009-08-12 16:35:24  | cikk:  | 


Mozgó kiállítás a Huszáron

Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára összeállított mozgó kiállítás, a Nyelvet Öltünk elnevezésű autóbusz érkezik Pápára augusztus 15-én, szombaton, a Pápai Történelmi Napok keretében.
A kiállítás elsősorban a fiatalokat szólítja meg, megpróbálja rádöbbenteni a látogatót saját beszélt és írott nyelvének, egyéni nyelvhasználatának sajátosságaira: milyen nyelvjárási, regionális, rétegnyelvi szavakat, fordulatokat használ vagy ismer. A „nyelvtanozás” helyett aktív, élményközpontú anyanyelvi nevelés a cél. A busz külső megjelenése ehhez a koncepcióhoz alkalmazkodik, Sajdik Ferenc elgondolkodtató, humoros karikatúráival. A tárlat játékosan ismertet meg a nyelvtörténeti hagyományokkal, nyelvemlékeinkkel. Kézzelfogható közelségbe hozza a nyelvészet módszereit. Térképekkel, ábrákkal mutatja be a nyelvrokonság bonyolult kapcsolatait. Felteszi a kérdést, miért olyan fontos a kis népek öntudatában a nyelvi kapcsolat, az eredet? – tudtuk meg Kerecsényi Zoltán szervezőtől, a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület /PVHKE/, valamint a Nagy László Kör elnökétől.

A kiállítás ingyenes, szombaton 10 és 16 óra között tekinthető meg a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. pápai intézménye előtti parkolóban, a Huszár lakótelepen.

Babos Petra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet