Új közmunkaprogram lép életbe januártól


2010-12-20 19:16:27  | cikk: mo  | 


Gyökeres változáson megy át a közfoglalkoztatás rendszere – erről tartott tájékoztatót Czeiner Zoltán a települési önkormányzatok és a pápai közintézmények számára. A Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ pápai kirendeltségének vezetője beszámolt az aktuális statisztikai adatokról. Elmondta, novemberben összesen 3575 fő álláskeresőt regisztráltak, ebből 360 fő pályakezdő munkanélküli. A tájékoztatón elhangzott, 600 fő álláskeresési támogatásban, 400 fő munkanélküli segélyben részesül, 1400 fő nem jogosult támogatásra. Czeiner Zoltán beszámolt arról is, jelenleg 490 fő vesz részt közcélú foglalkoztatásban.  

Czeiner Zoltán arról tájékoztatott, hogy 2011-től a közmunkaprogramok megszűnnek, az eddigi rendszert jövőre a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltja fel, amelynek célja, hogy minél több munkára képes és aktív korú szociálisan rászoruló ember számára biztosítson munkalehetőséget, és minél hamarabb visszakerüljenek a munkaerőpiacra. A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program lényege, hogy pályázat keretében igényelhető támogatások felhasználásával valósul meg, és a bürokrácia csökkentésével jár. Az új rendszerrel csökken az önkormányzatok terhe is, hiszen azok közfoglalkoztatási programjairól helyben a munkaügyi központok döntenek. A pápai kirendeltség vezetője megemlítette azt is, a benyújtott költségvetés 64 milliárd forintot tervez fordítani erre a célra. A települési önkormányzatok, és az állami infrastruktúrát kezelő gazdálkodó szervezetek mellett a program keretében a kis- és közepes vállalkozások is részesülhetnek a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatásból.
Czeiner Zoltán hangsúlyozta, a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében megvalósuló foglalkoztatás mellett a valóban munkaképes, de munkával nem rendelkezők bérpótló járandóságot kapnak. Az ellátásra való jogosultságot az önkormányzat állapítja meg és a juttatást folyósítja. A közfoglalkoztatás visszautasítása a törvény erejénél fogva automatikusan kizár a további ellátásból.

A kirendeltségvezető kérdésünkre elmondta, a korábbi közmunkaprogramot azért kellett felülvizsgálni, mert ún. „felülről nyitott tölcsérként működött, és annyira megnőtt a programban foglalkoztatottak száma, hogy finanszírozási gondok léptek fel.”


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-23 22:15:21

Folytatódott a Zsidó Szabadegyetem előadása


ajánlott cikk főképe

2019-12-07 13:59:16

A Bázisrepülőtérre is ellátogatott a Mikulás


ajánlott cikk főképe

2019-11-10 10:01:17

Postások alkotásai a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó