Városunk első évszázadai a Dózsa-féle parasztháborúig - Szűkebb pátriánk


2011-02-02 08:29:04  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Városunk első évszázadai a Dózsa-féle parasztháborúig - Szűkebb pátriánk  főképe
Idén 25. alkalommal rendezik meg a Szűkebb pátriánk tanfolyamot a JMK Petőfi Moziban. A várostörténeti ifjúsági tanfolyamon hét iskola képviselteti magát. A hét előadás minden kedden 14 óra 30 perckor kezdődik, az utolsó záró vetélkedő március 22-én lesz.  
- 1986-ban Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész és Borbély Lajos tanár úr alapították a Szűkebb Pátriánk című diák honismereti kört. A Jókai Mór Művelődési Központ immáron 6 éve szervezi meg ezt a tanfolyamot. A 25 év alatt rengeteg színes és érdekes előadást hallhattak a tanulók- mondta M. Varga Veronika, a program szakmai koordinátora.
A szép számban megjelenteket Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész, a tanfolyam alapítója köszöntötte.
Tegnap délután Nagy L. István, a Gróf Esterházy Kastély-és Tájmúzeum igazgatója tartott érdekes előadást az érdeklődő diákoknak Városunk első évszázadai a Dózsa-féle parasztháborúig címmel.
Pápa, mint egy ezer éve, István király idejében jött létre. Erre utalnak az ősszel a Fő téren végzett ásatások eredményei is. Egyes szelvényekben itt faszerkezetes építmények maradványaira bukkantak a kutatók. Az egyik első írásos emlék szerint 1225-ben Pápa főesperesség volt, ami arra utal, hogy itt már legalább két évszázada létezett település.A város nevével kapcsoltban két monda maradt fent. Az egyik szerint itt találkozott István Asztrik apáttal, aki a királyi koronát hozta el. A másik monda szerint itt, a királyi udvarházban szólította először papának Géza fejedelmet a későbbi István király, aki akkor csecsemő volt. Pápa, mely több község, kis település összeolvadásából alakult ki a magyar történelem első századaiban, királyi birtok volt 1387-ig. Ekkor került a nagyhatalmú Garai család tulajdonába. A Garaiak várépítésre kaptak engedélyt, melyet a mai kastély helyén fel is építettek. 1470-ben aztán a Szapolyai család birtokába került a város és környéke. Az 1500-as években ez a jelentős mezőváros, melynek 12 tagú tanácsa volt, s a földművelő lakosai közt megjelentek az iparosok is, a hódító török elleni védekezés egyik központjává, végvárává vált - mondta el Nagy L. István.

Február 8-án dr. Hermann István: A reformáció és ellenreformáció Pápán címmel tart előadást a hallgatóságnak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-06-19 20:54:59

Sok sör fogyott a fesztiválon


ajánlott cikk főképe

2019-09-12 21:51:28

Dr. Kovács Zoltán: Jó és erős csapat vagyunk


ajánlott cikk főképe

2019-10-24 15:47:57

Bébiétel a Teuton lovagrend jóvoltából


ajánlott cikk főképe

2019-10-23 11:52:05

Ma éjfélig tart szülinapi játékunk, várjuk válaszát utolsó heti kérdésünkre!


PÁPA időjárás