MSZP: Új szemléletű költségvetésre van szükség


2011-02-15 18:27:17  | cikk: mo  | 


MSZP: Új szemléletű költségvetésre van szükség főképe
Pápa Város Önkormányzatának pénzügyi bizottsága tegnap tárgyalta a 2011. év költségvetési rendeletének tervezetét. Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján elvi kérdéseket vetett fel a tervezettel kapcsolatban.

2011-ben az önkormányzatot megillető állami támogatások és az személyi jövedelemadó bevételek összege – a 2010. évihez képest – abszolútmértékben csökkent – jelentette ki Grőber Attila, majd hozzátette – ez alapjában nem rendíti meg a költségvetést, de fontos megállapítás.
- Ebből az a tanulság, hogy a következő években a saját lábunkon kell megállnunk. Magunknak kell biztosítani a fejlődés feltételeit, mert nem számíthatunk másra – fogalmazott a képviselő.

- Néhány évvel ezelőtt a városnak több száz millió forintja jutott arra, hogy saját forrásból beruházásokat indítson. Most pedig ott tartunk – és ez a bennünket körülvevő világ változása –, hogy a fejlesztéseink önrészéhez is hiteleket kell felvennünk. Most türelmesnek és higgadtnak kell lenni. Politikai hovatartozástól függetlenül le kell ülni és meg kell beszélni, melyek azok a pontok, amelyekben együtt kell dolgozni. És utána cselekedni kell.
A szocialista politikus szerint csökkenteni kell a kiadásokat. -Meg kell vizsgálni, hogyan lehet feladatokat átcsoportosítani, és jól át kell gondolni, milyen célokra fordítjuk a pénzt – tette hozzá Grőber, majd azzal folytatta – a másik fontos dolog a bevételek növelése. A képviselő megítélése szerint új szemléletű költségvetésre lesz szükség. „További hitelfelvétel rendkívül kockázatos.”
- Ha további hiteleket veszünk fel, akkor felmerül a lehetőség, hogy adósságcsapdába kerülünk. Ez a költségvetés több új hitelfelvételt is tartalmaz. 500 millió forintot működési célra, 340 millió forint hitelt a fejlesztések finanszírozására vesz fel a város. Lehet, hogy ezeket a hiteleket nem kellene egyszerre felvenni – véli az önkormányzati képviselő.

„A költségvetés bevételi oldalának egyik eleme nem teljesen megalapozott: a tárgyi eszközök értékesítése.”
- A tárgyi eszközök értékesítéséhez betervezett összeg: 118 millió forint. Ez azért problémás, mivel jelen pillanatban nincs kereslet az ingatlanok iránt. A betervezett összeg a korábbi években sem, vagy alig teljesült – részletezte Grőber Attila.

„A bevételnövekedésnek egyetlen eszköze van: a munkahelyteremtés.”
- A következő hónapokban létre kell hozni egy gazdasági kabinetet, olyan szakemberekkel, akik felkeresik, felkutatják a befektetőket, potenciális beruházókat. Pápánál kisebb városokban sokkal több az iparűzési adóbevétel, mint egy milliárd forint. Ha ezt az egy milliárd forintot csak 500 millió forinttal tudjuk növelni, az azt jelenti, hogy – egyébként a likviditás biztosítása érdekében – működésű célú hitelt nem kell felvenni. Ez az egyetlen út a bevételek növelése érdekében és a munkahelyteremtés kérdésében – fejtette ki gondolatait a szocialista politikus.

Grőber Attila a sajtótájékoztatón megjegyezte, a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrák elleni oltásra 2,5 millió forintot különít el a költségvetés. Az első két oltás egyénileg történik, a harmadik oltást az önkormányzat biztosítja az illetőnek, így a többkomponensű oltás költségének egyharmadát az önkormányzat fedezi. A sajtótájékoztatón elhangzott, egy oltás ára 20.000 forint. A szocialista önkormányzati képviselő elmondta, ez azt jelenti, hogy azokat támogatja az önkormányzat 20.000 forinttal, akik képesek 40.000 forintot kiadni.
- Az ötlet nagyon jó, de módosító javaslatot fogunk beadni annak érdekében, hogy valóban mindenki számára ingyenesen hozzáférhető legyen az oltás.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-07 21:30:42

Az Örvény-tó télen is kihagyhatatlan


ajánlott cikk főképe

2019-12-05 20:55:02

KELLA koncert a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-01-16 17:45:15

4 kilogramm kábítószer


ajánlott cikk főképe

2019-09-18 20:52:04

A kis elsősök ismerkedtek az iskola rendőrével a Munkácsyban


PÁPA időjárás