Csillagászati szakkör indult a Pápai Pedagógus Művelődési Házban


2011-03-28 08:23:42  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Csillagászati szakkör indult a Pápai Pedagógus Művelődési Házban  főképe
Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk? - hangzik el a Csillagpor című film elején. Egy biztos az emberiséget már évezredek óta foglalkoztatja az égbolt. Legendák, mondák, teremtéstörténetek foglalkoznak a csillagok keletkezésével, létezésük okával és az égbolton elfoglalt helyükkel.
Csillagokkal foglalkozni nehéz, de annál szebb tudomány. A szakkör vezetője, Pintérné Rajnai Renáta, csillagász szombaton tartotta meg első összejövetelét a művelődési házban, mely rendkívül nagy népszerűségnek örvendett.
Pintérné Rajnai Renáta 2009-ben végzett az ELTE Természettudományi Karán, csillagászati szakon. Jelenleg másodéves doktorandusz az ELTE-n, fő témaköre az égi-mechanika, a bolygók és kisebb-nagyobb égitestek mozgását vizsgálja. A csillagászat két részre osztható, - tudtuk meg az előadótól- az egyik ága az elmélettel foglalkozik, a másik inkább a megfigyelésre tesz nagyobb hangsúlyt. Pintérné Rajnai Renáta az elméleti ággal foglalkozik, ez tömény matematika és fizika tanulmányokat jelent.
– Szerintem mindenkit foglalkoztatnak a csillagok, kortól függetlenül. A szakkört két részre szeretném bontani. Az első előadáson rövid ismertetőt tartanék a szakmámról, majd az égbolton található tájékozódási pontokról, néhány csillagkép keletkezéséről, jelentéséről beszélek. Jó idő esetén pedig a Várkertben folytatjuk a szakkört a csillagképek vizsgálatával.
A távcső és az iránytű elterjedése előtt az emberek a csillagokat használták tájékozódási pontként, de főleg a hajósok, felfedezők esetében volt különleges jelentősége a csillagoknak.
A halványabb és a fényesebb csillagokat összekötötték képzeletbeli vonalakkal és különböző csillagképeket alkottak ezzel a technikával. A távcső elterjedése után a halványabb csillagok területi besorolásához új csillagképeket kreáltak a már meglevőek közötti üres területeken. Pintérné Rajnai Renáta e vonatkozásban Hevelius, danzigi lengyel csillagászt említette, ugyanis ő alkotta a ma is használatos Hiúz, Zsiráf, Gyík és a Szextáns nevű csillagképeket. A 19. század nagy égboltfelmérései nyomán szükségessé vált az egyes csillagképek területének pontos meghatározása, egységesítése, amiről a Nemzetközi Csillagászati Unió 1928-ban hozott határozatot: akkor egyeztek meg a ma ismert 88 csillagászati csillagkép nevéről, méretéről, formájáról. Az is nemzetközi megegyezés, hogy a tudományos publikációkban a csillagképek latin nevét kell használni.
A szakkörön való részvétel ingyenes, és nem feltétel a különleges távcső sem, hiszen a fiatal csillagász minden technikai feltételt biztosít az égbolt tanulmányozásához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-30 19:09:15

Tanszereket gyűjtött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja


ajánlott cikk főképe

2019-09-12 11:39:23

Az Erzsébet ligetben rendezik szombaton az Erzsébetvárosi Napot


ajánlott cikk főképe

2019-10-13 18:52:20

Pápán tartották a megyei német nemzetiségi gálát


ajánlott cikk főképe

2019-10-06 20:56:09

Nemzetközi kórusfesztivál Pápán


PÁPA időjárás