Vitéz Levente Pápán


2011-05-04 20:29:29  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Vitéz Levente Pápán főképe
A Pöttöm, a Fekete István és a Lázár Ervin 2010-2011-es gyermekszínházi bérletek előadásai sok igényes darabot mutattak be a kicsiknek, mint például a Zsiványtanyát, a Csipkerózsikát, A kis herceget és a Lúdas Matyit. Ma és holnap a bérlet utolsó darabját, a Kolompos együttes Vitéz Levente című mesés, népzenés előadását láthatja a gyermekközönség.
Az 1988-ban alakult Kolompos együttes valamennyi műsorában népi hangszereken megszólaltatott, élő zene hallható. Így a gyerekek megismerkedhetnek a hegedűvel, a brácsával, a nagybőgővel, a tamburával, a kiscimbalommal, az ütőgardonnal, a nagydobbal, a náddudával, a brácstamburával, a furulyával, a gitárral, a kolomppal, a csengővel és a kereplővel. Az egyórás műsorban tánctanítás és „mulatság” is szerepel, melynek keretében a gyerekek egyszerűbb néptáncokkal, s azok alapelemeivel ismerkedhetnek meg.
Hogyan nevetteti meg, s kapja feleségül Vitéz Levente a király szomorú leányát, később hogyan találja meg a háromfejű sárkány által elrabolt királykisasszonyt, miközben vándorol vidékekről vidékekre, és érdekesebbnél érdekesebb muzsikákkal és táncokkal ismerkednek meg a gyerekek. Nos, erről szól a Kolompos mesetár legújabb, egyben eddig leghosszabb darabja.

Képek:

Az együttesről:
A Kolompos - 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszunk. 1989-ben elnyertük a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1990-től kezdve muzsikálunk gyermekeknek, óvodákban, iskolákban, gyermektáncházakban ismertetjük meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában tesszük és nem az ismeretátadás a legfőbb célunk, hanem az élményszerzés - jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe népművészetünk szeretetét. Hitvallásunk, hogy minden 3 -10 éves gyermeknek szüksége van erre, - játékos formában, nem tanóra keretében - megismerkednie hagyományainkkal.
Együttesünk évek óta szerepel rendszeresen Meseszínházával a gyermekek, felnőttek és nem utolsó sorban a szervezők megelégedettségével a budapesti Komédium Színházban, a  Millenárisban, a Fonóban, A Művészetek Palotájában az Erzsébetligeti Színházban, a hajdani MOM-ban, az IBS színpadon, és sok vidéki művelődési házban, fesztiválon. Műsoraink vonzóak a közönség számára - gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, mert olyan útra találtunk rá a vidámság a mókázás a "bolondozás" segítségével, amelyen járva könnyen tudjuk megszerettetni hagyományos kultúránk gyöngyszemeit - muzsikákat, dalokat, régi szokásokat.
Forrás: internet

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-15 11:39:31

A farsangi népszokásokról


ajánlott cikk főképe

2019-09-25 07:58:53

Élni szép - Könyvet adott ki a Megújulás Klub


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 20:11:32

Nagyértékű informatikai eszközöket kapott a Pápai Tankerületi Központ


ajánlott cikk főképe

2019-10-12 13:52:50

Trianon emlékművek Veszprém megyében