Fejlesztik a mozgásszervi rehabilitációt a pápai kórházban


2011-05-05 14:08:17  | cikk: mo  | 


A Gróf Esterházy Kórház igyekszik megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyeket az igényekhez alkalmazkodva a betegellátás területén új feladatként láthat el. A kórház betegellátásának profilváltásában szerepet játszik a mozgásszervi rehabilitáció kialakításának szükségessége. Az intézmény eddig is rendelkezett rehabilitációs ágyakkal, de ezek általános rehabilitációt jelentettek. Kihasználva a gyógyvíz jótékony hatását, megcélozták egy olyan széles betegcsoport gyógyítását, amely rendkívül jellemző a térségben. A mozgásszervi rehabilitációs szolgáltatás így január elsejétől, 20 ágyon működik a kórház régi, belgyógyászati osztályának folyosóján. A tevékenységre az intézmény tavaly augusztusban kapta meg a működési engedélyt – kaptunk információt dr. Vörös Ibolya főigazgatótól. 
A helyi vállalkozók, iparosok segítségével a részleg megújult, az osztályon mozgáskorlátozott WC -t, két-két kórterem között pedig mosdókat alakítottak ki. Az akadálymentesítésen túl megszervezték a mozgásszervi rehabilitációs ellátás területén tevékenykedő orvoscsapatot. A rehabilitációs osztály főorvosa dr. Drescher Edit, helyettese pedig dr. Szücs Ildikó.
A kórházban kialakították azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek a mozgásszervi rehabilitációhoz szükségesek. A legnagyobb fejtörést a gyógytorna helyiségének biztosítása jelentette, ám a tornateremnek kitűnő lehetőséget biztosít a 2002-ben felújított épületszárny alagsora, ahol erre a célra egy közel 80 nm-es helyiség áll rendelkezésre, a szükséges eszközökkel felszerelve. Emellett a betegek fizioterápiás kezelésére két helyiséget is kialakítottak az intézményben.
Dr. Vörös Ibolya elmondta, kihasználva a gyógyvíz  adta kitűnő lehetőségeket, a rehabilitációban résztvevő betegeket saját gépkocsival szállítják a Várkertfürdőbe, ahol vízi tornán, mozgatáson vehetnek részt. 
A főigazgató hozzátette, mindez előkészíti azt a feladatellátást, amely hosszú távon fejlődésre ítéltetett és nem utolsó sorban kitűnően illeszkedik a város által meghatározott gazdasági programban szereplő gyógyturizmus és a kialakítandó gyógyászati centrum támasztotta igényekhez. Ehhez kapcsolódik a kórház azon törekvése is, hogy a meghirdetett rehabilitációs pályázat segítségével mintegy 200 millió forint értékben fejlesztenék a fektetőrészleg feltételrendszerét, úgy a betegek elhelyezésére szolgáló eszközök, mint a kezelőműszerek tekintetében – fogalmazott dr. Vörös Ibolya.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-23 11:52:05

Ma éjfélig tart szülinapi játékunk, várjuk válaszát utolsó heti kérdésünkre!


ajánlott cikk főképe

2019-10-28 08:29:24

Megáldották a Szent József-kápolna toronysisakját


ajánlott cikk főképe

2020-01-08 21:45:08

Felújítják a döbröntei turistaházat


ajánlott cikk főképe

2019-12-19 22:54:04

Megalakult a részönkormányzat a hegyekben is