„A zene az kell…” - 65 éves a Pápa Városi Fúvószenekar


2011-05-08 11:04:34  | cikk: Babos Petra  | 


„A zene az kell…” - 65 éves a Pápa Városi Fúvószenekar főképe
Teltházas koncerttel ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját tegnap este Pápa Város Fúvószenekara a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében.
Pápa Város Fúvószenekarának története egészen 1946-ig, illetve még korábbra, a leventezenekarok idejére nyúlik vissza. Első karmestere Bircher József, aki 1974-ig vezette az együttest, majd 1974-ben Molnár Zoltán és Holzinger Attila után rövid időn belül több karnagy is állt a zenekar élén.  1989 szeptemberében Kovács Attila vette át a stafétabotot. Munkájának köszönhetően a fúvószenekar taglétszáma megnövekedett. 2003-ban Hetyei József rézfúvóstanár irányításával dolgozott az együttes, akinek vezetésével új arculatot kapott a csapat, ismét bővült, hangzása javult és finomodott. 2006. augusztus 26-án a 60 éves jubileumi év keretein belül került megrendezésre az első pápai Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, ahol számos magyar fúvószenekar, a Magyar Határőrség Big Band-je, a Vanguard Big Band, valamint egy olasz zenekar is ünnepelte az együttes 60. évfordulóját. 2008-ban Horváth Adrián karnagy vette át a zenekar vezetését, aki az új, olykor a pop és rock zene aktuális slágereit is idéző műsorstratégiájával, lendületével még abban az évben az I. Sárvári Fúvószenekari Versenyen a zenekarral elhódította "B" koncert fúvós kategóriában az arany minősítést. 2010-ben Görögországban vettek részt a II. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon, ahová idén is meghívást kaptak. Jelenleg 45 fős a zenekar.

Az est nyitányaként Proszt János: Pápai Nemzetőrség első indulóját, majd Horváth Adrián: Pápa város himnuszát hallhatta a zenebarát közönség. Amikor 2008-ban Horváth Adrián átvette a zenekar vezetését, akkor merült fel az ötlet, hogy a városunkban működő felnőtt kórusokkal közösen hozzanak létre egy produkciót. Az ötlet a három éves terv részét képezte, mely e koncerten valósult meg. A résztvevő kórusok: a Pápai Erkel Kórus, a Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara és az Éneklő Szülők Kara voltak.
A hagyományokhoz hűen a jubileumi koncerten átadták a zenekar által alapított örökös és tiszteletbeli tag díjakat. Posztumusz Örökös tag emlékplakettet Kuti Tibor testvére, Kuti László vehetett át. Kuti Tibor 1960-ban született. 12 éves korában már a zeneiskola fúvós, majd később szimfonikus zenekarában játszott, majd Pápa Város Fúvószenekarának is oszlopos tagja lett. Tehetségét több elismerés is igazolja: a keszthelyi Helikon fesztiválon elnyert arany fokozat, valamint a Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola által szervezett trombita versenyeken elért arany minősítése.
Posztumusz Tiszteletbeli tag elismerést Egresits János jó barátja, Terebesi Attila vehetett át. Egresits János ízig-vérig közösségi ember volt. A zeneszeretet egész életén végigkísérte. Kiváló hangulatot tudott teremteni, amikor zongorához ült. Pápa Város Fúvószenekarának művészeti vezetőjeként tevékenykedett hosszú éveken keresztül. Elnöke volt a Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara Egyesületnek is.
Ezt követően Balázs László pajzscintányéros, majd különböző művészeti csoportok, zenei együttesek köszöntötték a jubiláló zenekart.
A nívós eseményen Unger Tamás alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, aki Csitáry-Hock Tamás szavaival élt, miszerint a zene csodálatos, beszél hozzád, mesél neked, s emberi szíveket, lelkeket köt össze.
- Ha mi, pápaiak a zenére, a zenei élményekre gondolunk, akarva akaratlanul is az elsők között merül fel Pápa Város Fúvószenekara, hiszen ez az a zenekar, amellyel évadvégi vagy újévi koncertjeiken, különböző városi rendezvényeken találkozhatunk, de szívesen hallgatjuk egész estés koncertjeiket is. Pápa város kulturális életében igazi hagyományt teremtett és a fúvószene újraértelmezésével, repertoárjának kiszélesítésével új hallgatókat sikerült meghódítania Pápán, Magyarországon és külföldön egyaránt - hangsúlyozta az alpolgármester.
A második részben elhangzott Van McCoy: African Symphony és Bert Appermont: Rapunzel című darabja, majd egy könnyűzenei slágerrel, a Coco Jambo-val zárták a közel kétórás hangversenyt.
- Különleges ez a mai koncert, hiszen 65 évesek lettünk. Ez alkalomból három énekkarral szerepeltünk együtt. Az első szám, amelyet bemutatunk, Pápa város himnusza, amit én írtam. Azt mondják, egy karmesternek kell írnia egy indulót, és mivel ez már megtörtént korábban, így egy himnuszt komponáltam e jeles esemény tiszteletére. Azt szeretném, ha ez a zenekar nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismertté válhatna - mondta el hírportálunknak Horváth Adrián karnagy.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-22 19:09:43

Rocktörténet élőben


ajánlott cikk főképe

2020-02-25 19:59:59

Energetikai felújítás a Türr kollégiumában


ajánlott cikk főképe

2019-11-26 21:40:22

Országos angol nyelvi Ki mit tud? a Petőfiben


ajánlott cikk főképe

2020-01-05 19:14:21

Megújult a református templom