Szintvizsgáztak a pincérek és a szakácsok


2011-05-09 21:03:00  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Szintvizsgáztak a pincérek és a szakácsok főképe
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményének (volt Mező) 11. VL osztályos pincér-szakács tanulói adtak eddigi tudásukról gyakorlati beszámolót ma.
A kötelező szintvizsgán 16 pincér és 20 szakács mutatta be eddig megszerzett szaktudását a háromtagú szakmai bizottság előtt.
A vendéglátósoknak ez a vizsga segít abban, hogy visszajelzést kapjanak szakmai ismereteikről, s közben vizsgarutint is szerezzenek.
- A diákoknak konkrét menüsort kell megfőzniük, levest és főételt. Úgy látom, a vizsgázók nagyon felkészültek. Otthonosan mozognak a konyhában, tudják, ismerik az ételeket, biztosan bánnak a késsel. Az értékelésnél elsősorban az előkészítő műveletek pontosságát, a munkafegyelmet, a leveskészítés szakszerűségét, az ételek megfelelő hőfokát és végül a díszítést pontozzuk. Nagyon fontos, hogy a modern, ízléses találás szerint rakják fel az ételeket a tányérra - mondta Balai Attila életműdíjas mesterszakács, aki konyhafőnök Ausztriában.
Mialatt a konyhában már sütöttek-főztek a tanulók, addig a 16 pincérvizsgázó az aulában az angol terítés szabályai szerint szépen feldíszítette az előkészített asztalokat.
- 6 tételből húztak a tanulók, amelyben különböző események (esküvő, születésnap, Anna-bál) voltak megadva, és az ehhez szükséges menüsort kellett összeállítaniuk, természetesen itallappal együtt. Azon kívül angol felszolgálási módban kellett az asztal elkészíteniük, amely a legszínvonalasabb, a leginkább munka-és eszközigényes. Svájci eljárásban nem tálon, hanem tányéron kellett szervírozniuk az ízlésesen díszített ételt, melyeket a szakácsok állítottak össze. A bizottság a menükártya pontosságát, igényességét, az összhangot és a külalakot, valamint a terítést pontozza. Fontos, hogy az alkalomhoz illő italt és ételt is válasszanak a vizsgázók - hangsúlyozta a vizsga elnöke, Léman Imre.
A diákok a szintvizsgán való sikeres szerepléssel léphetnek csak felsőbb évfolyamba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-07 17:54:32

Névadójukra emlékeztek az erkelesek


ajánlott cikk főképe

2019-10-19 23:50:49

Akiért én sétálok...


ajánlott cikk főképe

2019-12-06 21:47:06

Mikulás a JMSZK-ban


ajánlott cikk főképe

2019-10-06 18:31:20

Érdekességek a Szent Koronáról


PÁPA időjárás