A szülők szerepe a világnézet, istenhit és jövőkép formálásában


2011-05-10 20:43:44  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A szülők szerepe a világnézet, istenhit és jövőkép formálásában főképe
Ha a szülőnek van világnézete, akkor példaképe és formálója gyermekének, ha nincs, és csak világképe van, akkor nem tud az lenni, hiszen maga sem nőtt még fel. A Nyitott Szemmel Klub tavaszi előadássorozatának utolsó előtti összejövetelén a szülők szerepe volt a téma a gyermek világnézetének, vallásosságának és jövőképének formálódásában. A világkép az automatikusan körülvevő világról alkotott kép, a világnézet ezzel szemben a tudatosan választott és kialakított látásmód, meggyőződés arról, hogy honnan jövünk és kik vagyunk - vallja Szabó Attila tanár, aki elsőként a résztvevőkkel a két fogalom közti különbségekre hívta fel a figyelmet.
- Ha egy szülőnek nincs ilyen, akkor ő is csak szokásszerűen, mechanikusan követi a környezete, az embertársai, az egyház vagy a társadalom felfogását. Ma az embereknek van egy ösztönösen, természetszerűen alkotott képe, ez a világkép. Aki sehol sem él, az az ateista. Amíg az ember nem néz maga utána annak, és nem saját véleménye által kialakított meggyőződése van arról, hogy szerinte mi a helyes, addig annak az embernek nincs világnézete. Ebből a szempontból sok ember soha nem nő fel, mert nem gondolja át a dolgokat a világ kialakulásáról, az életről, az ember kialakulásáról, arról, hogy kik vagyunk, honnan jövünk és hová megyünk. Ezekre a kérdésekre mindenkinek valamiféle választ kell keresnie, ez az önismeret. Tudnunk kell, hogy mi az ember célja, hogy mit kezdjünk a sok érzéssel, mint a betegség, halál, közösség, magány - vallja a szakember.
Szabó Attila szerint, a szülő és gyermek közötti konfliktusoknál is visszatérhetünk ide, amikor a gyerek feltesz egy kérdést, vagy ellenvéleménnyel van valamiről a szülővel szemben, s akkor a felnőttnek érvekkel kell alátámasztania saját véleményének helyességét, a kérdésekre jó válaszokat kell tudni adni.
A Nyitott Szemmel Klub utolsó előadásán, május 24-én filmvetítés lesz a Pedagógus Művelődési Házban. A film egy bukdácsoló diák történetét meséli el arról, hogyan lett Amerika legismertebb agysebésze.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-02 13:05:30

A magyar expedíciós hegymászó volt a könyvtári nap vendége


ajánlott cikk főképe

2020-01-09 18:10:07

A polgármester fogadta az eilati vendégeket


ajánlott cikk főképe

2019-10-14 03:35:15

Grőber Attila: Ez a közösség valóban közösség volt


ajánlott cikk főképe

2019-11-18 17:07:22

Jótékonysági est a szegényekért