Nyílt napok a bázisrepülőtéren


2011-05-12 18:22:21  | cikk: mo  | 


Nyílt napok a bázisrepülőtéren főképe
Harmadik alkalommal rendezte meg nyílt napjait a Pápa Bázisrepülőtér május 11-13 között. A honvédség különösen zárt, többlépcsős biztonsági eljárásokkal védett közösség, akárcsak a repülőtér, ahova az év többi napján nem léphet be akárki, kizárólag engedéllyel és úgy is előzetes regisztráció alapján. Éppen ezért szervezte meg – első ízben 2010-ben – nyílt napjait a bázisrepülőtér, hogy lehetőséget biztosítson az érdeklődőknek – elsősorban az óvodai és iskolai csoportok számára – a bázison folyó munka megtekintésére.
A rendezvény első programnapján közel 130 fős, kiemelt rangú delegáció tekintette meg a 4 helyszínen zajló programokat, köztük a pápai városvezetés, a kistérség települési önkormányzatainak képviselői, közintézmények, vállalkozások vezetői és a budapesti litván nagykövet.
A látogatók forgószínpad szerűen tekinthették meg az egyes standokat. A nyílt napok főattrakciója természetesen a Boing C17-es típusú repülőgép volt. Az érdeklődők kívül-belül feltérképezhették az óriási gépmadarat, sőt még a pilótafülkébe is beülhettek néhány perc erejéig. Csak erre az alkalomra érkezett a pápai bázisra az amerikai légierő C130-as repülőgépe, az első helyszínen e két katonai szállítórepülőgép szolgálta ki a résztvevők érdeklődését.
A második állomáson statikus bemutató formájában tájékozódhattak a látogatók az egykor használt katonai repülőgépekről, a hatalmas térbeton egyik szélén a muzeális repülőeszközök kaptak helyet.
A nyílt napok alkalmával technikai eszközök szemléje keretében az érdeklődők megtekintették a repülőteret kiszolgáló és karbantartó gépeket, valamint négy tűzoltóautót, melyek közül a két legmodernebbre tavaly tett szert a pápai bázis. E két tűzoltóautó méreteiből adódóan kizárólag a repülőtéren alkalmazható.
A program negyedik helyszíne több érdekességet is tartogatott a résztvevők számára. A MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság például egy repülőgép-szimulátorral érkezett a nyílt napra, melyet bárki kipróbálhatott a helyszínen. Egy másik sátorban fegyverbemutatóra gyűltek össze az érdeklődők, míg az utolsó állomáson a tűzszerészek eszközparkjába nyerhettek bepillantást.
A nyílt napok egyre népszerűbbek mind a helyiek, mind az ország egyéb településein élők körében. A három nap alatt közel 2000 látogató pillanthat be a pápai bázisrepülőtéren folyó munkába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-10 16:53:15

Közel négy millió forint adomány a Vajda Márta iskolának


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó


ajánlott cikk főképe

2019-12-11 16:23:21

Aki ad, az kap - Cipősdoboz akció a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2019-10-06 10:35:57

Esős Múzeumi - Játszó - Tér