Liszt Ferenc útjain járt a Jókai Kör


2011-05-16 07:36:44  | cikk: Tóth Tamara  | 


Liszt Ferenc útjain járt a Jókai Kör főképe
Május 14-én kirándulni indult a Jókai Kör tagsága  Raidingba, az egykori Doborjánba, hogy megnézzék Liszt Ferenc szülőházát. A kirándulás helyszínének választása a híres magyar zeneszerző bicentenáriumához kapcsolódik.
A Soproni-hegység legszélső nyúlványain, a Raiding patak völgyébe ágyazva, kertek, rétek, mezők és erdők között található az orsós utcájú kialakítással rendelkező burgenlandi település, ahol 1811. október 22-én született a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze, Liszt Ferenc.
- Már a buszban sok érdekességről hallottunk a nagy zeneszerzővel kapcsolatban Bakody Lászlónétól. Az emlékház helyiségeit körbejárva, s hallgatva Makkai Ferenc nyugdíjas tanár, kedves tagtársunk gondolatait a nagymesterről, egyre jobban megformálódott bennünk a kép Liszt jelleméről, munkásságáról. Egyetlen pályatársa sem dicsekedhet az övéhez mérhető esztétikai látókörrel, toleranciával, empátiával. Akár saját zenei ötleteit, akár mások gondolatait munkálta meg, mindig nagyvonalúan, stílustisztán, kifinomult ízléssel, a legnemesebb értelemben vett attitűddel tette. Tiszteletünk jeléül elhelyeztük a megemlékezés virágait a művész szobránál - számolt be portálunknak a kirándulás élményeiről Válint Magdolna, a Jókai Kör titkára.
Következő megállójuk Sopron volt, ahol Bakody Noémi vezetésével felkeresték a Liszt emlékhelyeket. Első megállójuk a Liszt Szalon volt, ahol tea, kávé, süti, bor ízlések szerinti fogyasztása mellett rögtönzött hangversenyt hallhattak Liszt műveiből.
- A kellemes pihenő után Góór Judit tanárnő vezetésével elindultunk a soproni zegzugos utcácskákon, s meghatottan álltunk meg egy-egy Lisztre emlékeztető emléktáblánál, szobornál, épületnél, közben kattogtak a fényképezőgépek, hogy maradandó emlékünk is legyen a látottakról. A városnéző séta  után felmentünk a Károly-kilátóhoz. Csodálatos látvány tárult elénk. A közelben ki-ki megkereste régi iskoláját, lakóhelyét, üdülőjét, a távolban gyönyörködtünk a Fertő-tó víztükrében, s a hófödte hegycsúcsokban. A tanárnő hangulatos idegenvezetése, s a csodálatos napsütés  feledtette az út fáradalmát - mondta a főtitkár.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-23 23:11:08

56-os megemlékezés Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2019-10-10 22:39:58

Nyereményjáték a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2019-12-20 22:19:25

A karácsony örömünnep - Központi ünnepség az ESZI-nél


ajánlott cikk főképe

2020-02-21 13:13:08

A gyermekosztály kapta az egyetemes imahét perselyadományát