Újabb üvegpoharak kerültek vissza a könyvtárba


2011-05-18 20:07:48  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Újabb üvegpoharak kerültek vissza a könyvtárba főképe
Mint arról már hírt adtunk korábban, 2010 szeptemberében 22 darab különböző rendeltetésű üvegedényt, gyümölcsös és fagylaltos kelyhet kapott vissza a Jókai Mór Városi Könyvtár, amelyek az egykori Esterházy család készletből maradtak. Ezúttal ismét egy jó szándékú pápai ajándékozó ajánlotta fel a tulajdonában lévő hét darab halványzöld fehérboros kelyhét, melyek tavasszal kerültek a könyvtár birtokába.
Ma délelőtt sajtótájékoztató keretén belül dr. Hermann István igazgató ezeket a kelyheket mutatta be.
- Talán még kicsit vékonyabb üvegből, de ugyanazzal az Esterházy család grófi ágára jellemző csiszolt griffes címerrel készültek, mint a korábbiak. Ez a motívum minden kétséget kizáróan mutatja, hogy a boros kelyhek ugyanannak a szervizkészletnek a darabjai. Ezzel immár 29 darab eredeti Esterházy üvegpohárral dicsekedhetünk - fogalmazott a könyvtár igazgatója.
Az Esterházy-kastély kollekciójához az üvegpoharak az Ajkai és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. mintakönyve alapján készülnek. Az üvegkelyhekből már elkészült az Ajkai Kristály Kft. által készített mintapéldány, amelyen az Esterházy-címer látható, az alján pedig Esterházy-kastély Pápa felirat szerepel.
Dr. Hermann István megkért minden olyan lakost, akinek a pápai Esterházy-kastélyból származó használati tárgy van a birtokában, akár adományként, akár letétként bocsássa azokat a kastély megújított reprezentatív termeinek kiállítására, nevének hozzájárulásával vagy anonim módon.
Az igazgató végül elmondta, hogy a Jókai Mór Városi Könyvtár dokumentum állományának digitális katalógus építése teljesen befejeződött. A honlapon, a jmvk.compunet.hu oldalon megtalálhatóak az 1945 előtti pápai hírlapok és folyóiratok digitalizált változatai is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-05 23:11:20

Robotok a vörös bolygón


ajánlott cikk főképe

2019-12-14 23:52:50

Elkészült az esztendő utolsó járdafelújítása


ajánlott cikk főképe

2019-10-05 23:01:50

Idősek napja a nyugdíjas egyesület szervezésében


ajánlott cikk főképe

2019-12-11 16:23:21

Aki ad, az kap - Cipősdoboz akció a Tarczyban