Barokk koncert zárta a kastélynyitó ünnepséget


2011-05-22 11:57:26  | cikk: HuHa  | 


Barokk koncert zárta a kastélynyitó ünnepséget főképe
A barokk szalonok kecses, bájos, elegáns világába repítette vissza a hallgatóságot az a koncert, mellyel tegnap este zárta a város önkormányzata az Esterházy-kastély nyitórendezvényét. A Marquise együttes előadásában többek között Monteverdi, Handel, Vivaldi, Telemann darabok csendültek fel, Blaskovics László férfi szoprán és Blaskovics-Felszeghy Judit szoprán énekeseket csemballó, barokk furulya és cselló hangja kísérte. A felhangzó darabokat Kocsis Dénes ceremóniamester verselő konferálással szőtte cselekménnyé, megidézve a nézőknek a korabeli szalonok szerelemmel és intrikával fűszerezett hangulatát.
-Feleségemmel együtt, mindketten barokk énekesek vagyunk – mesélte az előadás után Blaskovics László az együttes megalakulásának történetét. - Néhány évvel ezelőtt Németországban barokk kurzuson vettünk részt, ahol felvetődött az ötlet, hogy barokk kosztümben adjuk elő ezeket a duetteket. Először három barokk kosztüm készült el, aztán még több lett és közben bővült az együttesünk is. Immár hat éve dolgozunk együtt és azóta csaknem százötven koncertünk volt. Leginkább a gödöllői kastély barokk színházában lépünk fel, de idén egy horvátországi és egy szlovéniai fesztiválon is részt veszünk, és tizenhárom kastélyban lesz előadásunk. Fellépéseink nyolcvan százaléka kastélyban vagy palotában van, ez a környezet természetesen még inkább megteremti azt a hangulatot, amelyet a nézőknek szeretnénk bemutatni. Műsorunk tulajdonképpen pasticcio, azaz különféle szerzők dallamaiból összeállított, egy témára fűzött zenedarab. Ez egy barokk zenei műfaj, mivel azonban ezt a kifejezést kevesen ismerik, inkább azt szoktuk mondani, hogy koncertet adunk.
Az együttes előadásaival közelebb hozza a barokk kor zenei világát a ma emberéhez, és élvezhetővé teszi e letűnt kor muzsikájának stílusát.
- Évek óta kutatjuk ennek a kornak a világát, elmélyedünk a barokk kastélyok életének megismerésében, kosztümjeinket eredeti festmények alapján készítem, hogy előadásaink hitelesek legyenek. A világ ugyan sokat változott azóta, de az emberi érzelmek, gondolatok ugyanazok maradtak, így a mai nézők számára is érthetők és átérezhetők – mondta az együttes vezetője.
A pápai Esterházy-kastélyról Blaskovics László úgy fogalmazott, az előadás előtt megtekintették a főúri termeket és gyönyörűnek találták, és remélik, hogy a teljes felújítás után még szebb lesz. A Nádor teremben megszólaló barokk hangszerek különleges zenei hangzása és az előadók gyönyörű énekhangja, a pompázatos ruhákkal, finom mozdulatokkal és csábos pillantásokkal megteremtett barokk hangulat méltó zárása volt az Esterházy-kastély nyitórendezvényének.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-19 19:28:18

Kivágni, vagy meghagyni?


ajánlott cikk főképe

2019-11-23 13:37:57

Feltöltés 2019 - Hadkiegészítési rendszergyakorlás Pápán


ajánlott cikk főképe

2019-12-01 22:33:17

Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján


ajánlott cikk főképe

2019-12-14 12:39:26

Vigyázni vásárláskor is!