2 év, 5000 óra, 22 ezer résztvevő - Lezárult a JMK Tudás-Szín-Tér projektje


2011-05-23 19:23:18  | cikk: mo  | 


2 év, 5000 óra, 22 ezer résztvevő - Lezárult a JMK Tudás-Szín-Tér projektje  főképe
Lezárult a JMK Tudás-Szín-Tér Közművelődés a közoktatásért címmel indított, az Európai Unió, az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával megvalósult 100 millió forintos projektje. A projekt 2009 szeptemberében kezdődött, melynek keretében számos a minőségi oktatás és hozzáférés biztosítását valamint a szocio-kulturális szolgáltatások fejlesztését célzó program valósult meg Pápán és a kistérségben egyaránt.
- A projektben megfogalmazott célokat maradéktalanul teljesítettük, sikeres 21 hónap áll intézményünk mögött – jelentette ki Veszpréminé Turtsányi Valéria projektgazda, a JMK igazgatója a program zárókonferenciáját megelőző sajtótájékoztatón.
Az igazgató hangsúlyozta azt is, kultúraközvetítő tevékenységük egyik kiemelt célja volt a fenntartható fejlődés érdekében a folyamatos programok biztosítása és az esélyegyenlőség megteremtése. Mindazon tudástartalmak, melyeket diákok, felnőttek – köztük hátrányos helyzetűek – számára biztosítottak, jól szolgálták a helyi társadalomban élők életminőségének javítását és hozzájárultak ahhoz, hogy a felnőttek munkaerőpiacán hatékonyabban vegyenek részt.
Veszpréminé Turtsányi Valéria köszönetét fejezte ki Pápa Város Önkormányzatának a támogatásért és a projektben résztvevő szakembereknek, pedagógusoknak az áldozatos munkájukért, amely mind hozzájárult ahhoz, hogy a Tudás-Szín-Tér projekt eredményesen zárult.

A sajtótájékoztatón Tompa Péterné Tóth Katalin projektmenedzser részletezte a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósult projekt eredményeit. A sajtótájékoztatón elhangzott, öt komponensben zajlott a munka: a kulturális intézmények szakembereinek át-és továbbképzését célzó képzéseken történő részvétel támogatása; oktatási kiegészítő, iskolarendszeren kívüli programok támogatása; digitális kompetenciák fejlesztése; nyelvi kompetenciák fejlesztése; megtartó képességet segítő közösségi programok támogatása. Az utóbbi három komponens programjait a hátrányos helyzetűek számára szervezték. A projektben 43 óvoda, 22 általános iskola, 5 középiskola és összesen 22126 fő vett részt, 5151 órában.
A projekt nemcsak Pápán, hanem a kistérségben is zajlott. A térségben 8-féle program valósult meg 666 óraszámban, mely a teljes óraszám 13 százaléka.
Tompa Péterné az eredmények tekintetében kiemelte, a JMK-t alkalmasabbá tették az égész életen át tartó tanulás formáinak széles körű terjesztésére humán erőforrás-és eszközfejlesztéssel. Újszerű, atipikus, non-és informális oktatási-nevelési szolgáltatásokat fejlesztettek, terjesztettek el. Létrehoztak egy adatbázist a kistérségben elérhető képzési szolgáltatásokról. A projektben résztvevő hátrányos helyzetű csoportokat bekapcsolták az egész életen át tartó tanulás folyamatába, a résztvevők kompetenciái fejlődtek. A programok javították a közoktatás hatékonyságát és nem utolsó sorban nőtt az intézmény látogatottsága –tudtuk meg a projektmenedzsertől.
A projekt keretében az intézmény 82 darab audiovizuális és a programok megvalósításához szükséges eszközt vásárolt, mintegy 10 millió forint értékben. A projekthez kapcsolódóan több kiadvány is elkészült, többek között természetismereti és színházpedagógiai dokumentumok. Ezen kívül készülőben van egy összegző tanulmány is, mely a Tudás-Szín-Tér projekt valamennyi komponensét, eredményeit foglalja össze.

A sajtótájékoztatón dr. Baloghné Uracs Marianna felnőttképzési szakmai vezető arról számolt be, a Jókai Mór Művelődési Központ még 2007-ben, egy előző uniós pályázatnak köszönhetően szerezte meg a felnőttképzési intézményi akkreditációját. Azóta számos felnőttképzési program indult a művelődési központ berkein belül. A Tudás-Szín-Tér projekt keretében elsősorban olyan célcsoportok számára indítottak ilyen képzéseket, melyek valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek. Így valósult meg például az angol vagy a lovári nyelvtanfolyam, konfliktuskezelés, életvezetési programok. E tréningekkel az intézmény hozzájárult a résztvevők életminőségének javításához, s segítséget nyújtott a munka világába történő beilleszkedésben is.
- Sikeresen akkreditáltattunk egy felnőttképzési programot, Szülők iskolája címmel. Összesen 6-féle képzést szerveztünk az eltelt két év alatt, 39 tanfolyam zajlott le és közel 400 fő vett részt a programokban – tette hozzá a szakmai koordinátor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a projekt lebonyolítói bíznak abban, hogy a jövőben ismét sikeresen pályázhatnak, mely lehetővé tenné számukra, hogy kreatív ötletekkel tovább tudják vinni azokat a folyamatokat, programokat, amelyek a Tudás-Szín-Tér keretében elindultak.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-06 23:01:06

"A tanítás nem tudomány, hanem művészet"


ajánlott cikk főképe

2020-01-15 20:26:57

Energetikai felújítás a Vörösmarty Úti Otthonházban


ajánlott cikk főképe

2020-01-30 12:38:51

A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban


ajánlott cikk főképe

2019-11-13 20:57:37

Nyílt nap a Petőfiben