Jól sikerült a civilek szemétszedése


2011-05-25 07:14:01  | cikk: Meizner Tibor, Civil  | 


Május 21-én szombaton Pápán több intézmény és szervezet is csatlakozott a "TeSzedd" elnevezésű országos szemétszedési akcióhoz. A Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete által szervezett helyen 8 órára 53 lelkes, vidám ember gyűlt össze, hogy megtisztítsák a Bakony-ér várkerti szakaszát. Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy rövid idő alatt a résztvevők végeznek a munkával, ám a jelenlévő diákok olyan jól végezték a munkájukat, és olyan jól keresgéltek, hogy sokkal több szemét gyűlt össze, mint amire a szervezők számítottak. Ezen a rövid patakszakaszon a vízből és a patakpartól mintegy 400 kilónyi hulladék gyűlt össze, amiben lényegében minden volt, amit csak elképzelni lehet: számítógép billentyűzet, wc-tartály, műanyag hajók és pisztolyok, plüssnyuszik, cipők a régebbi és újabb divatból egyaránt, autógumik, fémcsövek, kábelek, több négyzetméternyi szőnyeg, és 2 garnitúra igazolvány (amit a rendőrségen leadtunk). Sajnos e mennyiség ellenére még mindig maradt hulladék a patakban, mert azokat több ember közös megfeszített munkájával sem tudtuk kiemelni. A résztvevők közül többen kijelentették, hogy szívesen végignéznék, ahogy néhány szemetelő ember egy közmunka büntetés keretében emelné ki a maradék hulladékot a patakból. Egy ilyen "elrettentő" büntetésnek talán nagyobb lenne a visszatartó ereje, mint pár száz forintnak.
A legjobb pillanatok közé tartozott, amikor a gyerekek az elviselhetetlen szagú pillepalackok és szétfoszlott ruhadarabok kiszedése után azt mondták, hogy "..én ezek után biztosan nem fogok eldobni semmit." Nevelni így is lehet A szervezőknek nincsenek illúzióik afelől, hogy jövőre nem lesz szemét a patakban, de mindenképpen köszönet illeti azokat, kik részt vettek a pataktakarításban és szabadidejüket arra szánták, hogy a mások által eldobált szemetet összeszedjék:
- Türr István Gimnázium 5.G osztályának önkéntes diákjai,
- Petőfi Sándor Gimnázium 9.H és 11.H osztályainak önkéntes diákjai,
- Mormon Segítő Kezek,
- Bakonyalja Barátai Egyesület (BAB),
- Pápai Nyugdíjas Egyesület,
- magánszemélyek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-18 15:55:48

Marton Sándor: Jogaimmal élve, minden szabályt betartva kerültem ebbe a mezőnybe


ajánlott cikk főképe

2020-01-09 18:10:07

A polgármester fogadta az eilati vendégeket


ajánlott cikk főképe

2019-11-11 21:12:07

Márton-napi forgatag a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2020-01-30 12:38:51

A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban