Évadzáró koncert igazi különlegességekkel


2011-05-31 20:23:19  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Évadzáró koncert igazi különlegességekkel főképe
A hatszólamú Pergolesi Concertinojával nyitotta meg az idén 63 éves JMK Kamarazenekar hagyományos évadzáró hangversenyét Nagy Tibor vezetésével ma este. A karnagy a koncert előtt érdekességként elmondta, a Concertino eredeti zeneszerzője egy holland zeneszerető és értő politikus, akit Vassenarnak hívtak. Külön érdekessége még a darabnak, hogy a harmadik tételét úgy kéri a partitúrában, hogy minden szólamból csak egy ember játszik, egyfajta szólista tételként.
A hangverseny régi hagyománya az is, hogy szólisták is fellépnek a pódiumon a nagyközönség előtt. A Bartók Béla Zeneiskola tehetséges növendéke, Fodor Brigitta Bach híres F-moll zongoraversenyének első és második tételét játszotta ma este. A koncert másik szóló különlegessége pedig egy ismeretlen, barokk zeneszerző, Pietro Baldassare egyik fennmaradt műve, a trombitára és vonószenekarra írt F-dúr szonátája volt.
Trombitaszólót Lakner Norbert, Continuot pedig Falakiné Piltman Erika, a Bartók Béla Zeneiskola tanárai játszottak.
Mozart F-dúr szimfóniája egy igazi visszatérő különlegessége a Kamarazenekar koncertjeinek. Mozart 14 éves kora körül írta ezt a szimfóniát, amikor édesapja által vezetett egyik itáliai körútján a Bolognai Accademia Filarmonica - a sikeres felvételi vizsga után - beválasztotta tagjai közé. Arra az alkalomra egy művet komponált, lehet, hogy pont a ma is elhangzó, koncertzáró F-dúr szimfóniát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-28 17:35:05

7 milliárd forint


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 15:27:20

Virágos közterületek, kijavított úthibák


ajánlott cikk főképe

2020-02-02 09:24:19

ABBA slágerek magyarul a Vadvirág Énekkar tolmácsolásában


ajánlott cikk főképe

2020-04-15 13:21:43

Állatmentő akció a Bázisrepülőtéren