Áldozócsütörtök a Refiben


2011-06-02 10:50:23  | cikk: mo  | 


Áldozócsütörtök a Refiben főképe
A tavaszi-nyári hétköznapok sűrűjében megbújik egy ünnep, az áldozócsütörtök. Húsvét után negyven nappal, és pünkösd előtt 10 nappal Krisztus mennybemenetelét ünnepeljük. Erre az alkalomra rendezvénnyel készült a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, melynek keretében az iskola diáksága és az érdeklődő pápaiak előadásokon vehetnek részt. A szervezők igyekeztek olyan programokat összeállítani, melyek némiképp kötődnek az egyházhoz, az iskolához, emellett pedig felkelthetik a fiatalok érdeklődését. 
Négy előadás kínál kikapcsolódást a diákok számára. Jelenleg is zajlik az a program a templomban, melynek keretében Bereczki Zoltán református lelkész fedi fel a csengersimai templom titkait, melynek kazettás mennyezete ezer meg egy titkot rejt magában, s melyben minden kazetta egy-egy üzenetet hordoz a ma embere számára. 
Cserneczky Attila, az intézmény kosárlabda edzője, egyben médiatanár, a média hasznos és káros hatásairól tart előadást a fiataloknak, míg egy másik csoport bibliodráma keretében dolgozza fel a Tékozló fiú történetét, benne számos, a mai fiatalokat is érintő  érzéssel: a lázadással, a testvéri féltékenységgel, rivalizálással, a hazatéréssel és megbékéléssel. 
Az intézmény dísztermében filmvetítésre várták a refiseket. A különleges alkotást nem más készítette, mint Jókai Mór leszármazottja, Agg Emese, aki nagyapját, Jókay Ihász Lajost mutatja be a filmben. A fiatal lánytól megtudtuk, nagyapja 1942-ben született, a református gimnáziumban tanult, majd a második világháború idején ment ki Amerikába. Haláláig külföldön élt, Agg Emese elmondta, sajnos nem találkozhatott nagypapájával, hiszen 1993-ban – amikor ő egy éves volt – hunyt el. Családja folyton nagyapjáról beszélt, ezért döntött úgy, portréfilmben dolgozza fel Jókay Lajos életét. Agg Emese Amerikában született, de már évek óta Magyarországon él családjával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-20 21:52:57

Világbajnokok Pápán


ajánlott cikk főképe

2019-09-22 21:47:20

Megáldották a plébánia felújított tetőzetét a Tókertben


ajánlott cikk főképe

2020-01-10 22:57:42

Városunkban járt a Déli Szél


ajánlott cikk főképe

2019-11-07 17:54:32

Névadójukra emlékeztek az erkelesek


PÁPA időjárás