Jóváhagyta az NFÜ az Esterházy-kastély további újjáépítését és fejlesztését


2011-06-08 18:13:18  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Jóváhagyta az NFÜ az Esterházy-kastély további újjáépítését és fejlesztését főképe
A Turisztikai attrakciófejlesztés Pápán - A pápai Esterházy-kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése elnevezésű pályázatunkat a közreműködő szervezet (a Nemzeti fejlesztési Ügynökség, ROP Irányító Hatósága) elfogadta, és támogatásra javasolja - jelentette be ma délután dr. Áldozó Tamás polgármester az Esterházy-kastély Nádor-termében.
A Bíráló Bizottság a projektjavaslatot támogatásra javasolta, 1596 734 372 forint csökkentett összköltséggel, ez azt jelenti, hogy hamarosan elkezdődhet a projekt megvalósítása. Elsőként az önkormányzatnak támogatási szerződést kell kötni az Irányító Hatósággal. A projekt teljes összköltsége, az önkormányzat által vállalt támogatással 1 888 488 742 forint. A támogatás intenzitása 84, 55 százalék.
- A kastély Norvég-alapból eddig megvalósult rekonstrukciója tovább folytatódhat és most a főépület teljes egészében, valamint a főépület által közbezárt díszudvar is meg fog újulni. A kastély-együttes és a kastélypark további részeinek rekonstrukciójára újabb pályázatokat készítünk elő, ezek közül a kastélypark felújítása áll előrehaladott állapotában - mondta a polgármester.
A munkálatok megkezdésének időpontját nagyon nehéz megbecsülni, hiszen több közbeszerzési eljárást kell még lefolytatni, de dr. Áldozó Tamás szerint 2012 tavaszán már átveszik az épületet a kivitelezők. Ez azt is jelenti, hogy a Jókai Mór Városi Könyvtár addig biztosan a kastélyban tud a jelenlegi feltételekkel továbbműködni, akkor pedig a munkaterületek átadási sorrendjének megfelelően fog döntés születni a könyvtár további működési helyéről.
A projektben a családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztés nagy hangsúlyt kapott, hiszen a pályázat benyújtásakor olyan szakmai koncepciót állított össze Pápa Város Önkormányzata, amely különös figyelmet biztosít a gyermekekre és a gyerekes családokra.
- Abból a prekoncepcióból indultunk ki a pályázat összeállítása során, hogy a gyerekes családok az utazási döntéseiket a gyerekekre való tekintettel hozzák meg, tehát azokat az attrakciókat részesítik előnyben, ahol gyerekeknek szóló programok és elfoglaltságok vannak. Ez egy ilyen programot fog majd megvalósítani. Például a kastély keleti szárnyában kialakított gyerekbirodalom kifejezetten ilyen vonzerő lesz, de a mostani, már megvalósult programok, módszertani, pedagógiai foglalkozások is a gyerekeknek szólnak.
A környezetbarát üzemeltetés lehetővé tévő újjáépítés pedig azt jelenti, hogy a fenntartó úgy szeretné üzemeltetni a kastélyt, hogy az a környezetre a lehető legkisebb károsodást gyakorolja. Ez a kastély fűtési és világítási technológiáit érinti - mondta a polgármester.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-04 19:37:12

Trianon a velünk élő múlt, a velünk élő történelem


ajánlott cikk főképe

2020-03-31 17:29:32

30 millió a járvány elleni védekezésre, ingyen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók


ajánlott cikk főképe

2020-04-24 09:25:12

Mától a negyven év felettiek kapnak textil szájmaszkot


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:59:36

Néhány hét múlva már működik az okoszebra