Ciprusi hangulatok Pápán


2011-06-08 20:37:12  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Ciprusi hangulatok Pápán főképe

Váradi Károly fotóművész Ciprusi hangulatok című fotókiállítása ma délutántól látható a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján.
Váradi Károly egészen kisgyermek kora óta érdeklődik a fényképezés iránt, amikor is egy osztálykirándulásra elcsente édesapja féltve őrzött harmonikás Voigtleander fényképezőgépét. S hogy mi maradt meg benne és lelkében a fotózásból? Sokat utazott és szerette volna megörökíteni és megosztani mindazon élményeket, melyeket átélt. Sok szakkönyvet tanulmányozott, hogy a szakmát elsajátítsa. Turistaként járt az NDK-ban, ahol Practica fényképezőgépet és objektíveket vásárolt, majd Lengyelországba nagyítót és laborfelszerelést szerzett be. Jelentős változás volt életében, amikor 1980-85 között az NSZK-ban dolgozhatott. 2002-ben aztán a Budapesten megalakult Magyar Fotóművészek Világszövetsége titkáraként választották. Európa számos országában fordult meg, fotói számos újságban jelenhettek meg. Ami fotósként a fantáziáját mozgatja az az, hogy megörökítse a világon most még nyomaiban fellelhető, de lassan eltűnőben lévő kultúrák emlékét.
Véleménye szerint, akit valaha megfogott a fotózás, az élmény és a pillanat megörökítése, annak „kezéhez nő” a fényképezőgép, nem tud többé szabadulni a fotózás mágikusan fogva tartó öleléséből.
A vándorkiállítás megnyitó elején dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Ács Viktória a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal vezetője szólt a fotóbarát közönséghez.
Mint mondta a fotókiállítással elsődleges céljuk, hogy a magyar közönség érdeklődést felkeltsék a sziget iránt. Ciprust sokan Görögországgal azonosítják, ami nem teljesen igaz, mivel egy önálló állam. Az országban a gasztronómia említésre méltó, hiszen nagyon hasonló a görög konyhához. A kultúra a görögség mellett talán afrikai és ázsiai kultúrával keveredik. Váradi Károly fotóiból jól látszik a görög vendégszeretet, a jellegzetes arcok, épület, tájak szintén remekül visszaadják a ciprusi hangulatot - hangsúlyozta Ács Viktória.
A tárlatmegnyitóval egybekötött útifilm-vetítés ciprusi borkóstolóval zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-09 12:36:53

Védőfelszerelések a kórháznak és a mentőknek


ajánlott cikk főképe

2020-06-12 11:43:16

Új termékek a Pápai Hústól - Vegán Pápai Ízek


ajánlott cikk főképe

2020-04-06 08:51:27

Vigyázzunk rájuk!


ajánlott cikk főképe

2020-03-26 15:37:41

Több száz kilónyi gyümölcsöt vehetett át az MH Pápa Bázisrepülőtér