25 éves a pápai iskola-védőnői ellátás


2011-06-09 18:09:02  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


25 éves a pápai iskola-védőnői ellátás főképe
A pápai kistérségben dolgozó védőnők soron következő munkaértekezletét ma délelőtt tartották a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményének konferenciatermében. Az összejövetel másik apropója az volt, hogy 25 éves a pápai függetlenített, főállású iskola-védőnői ellátás.
Az ünnepi programon az iskola megbízott igazgatónője, Karnerné Pethő Katalin köszöntötte a megjelent védőnőket, majd ismertette az iskola történetét, a képzéseket és végül kitért az iskola és a védőnők közötti jó kapcsolatra is.
Az intézmény két tanulójának szavalata után Margl Józsefné iskola-védőnő emlékezett vissza az elmúlt 25 évben végzett iskola-védőnői, iskola-egészségügyi tevékenységre. Mint mondta, a 25 év három nagyobb időszakra bontható.
- 1986. január 1-jén alakult a pápai függetlenített, főállású védőnői ellátás, melynek az akkori Batthyány Lajos Szakképző Iskola, a mai Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézménye adott otthont. 1986 óta nagy területet járt be a védőnői ellátás. 1986 és 1997 között volt a legszebb időszakunk, mivel iskola-fogászat, iskola-egészségügyi szolgálat és szakrendelés is működött. Ebben az időben a gyakorlati oktatásban szerepelt az elsősegély tanfolyam is - órarendszerűen. A hátrányos helyzetűek számára indult egy osztály, melyben a csecsemőgondozás is szerepelt. Szeretnék köszönetet mondani Dreisziger Józsefnek, az iskola volt igazgatójának, aki mindent megtett annak érdekében, hogy iskoláján kívül a város többi intézményében az iskola-egészségügyi szolgálaton kívül iskola-fogászat is létesüljön. Manapság rengeteg követelmények kell megfelelnünk, minden tárgyi eszközünk biztosított már, EKG-és vércukorszint mérőnk is van. Jelenleg öten vagyunk főállású iskola-védőnők a városban - hangsúlyozta Margl Józsefné.
A munkaértekezleten Nemesné Horváth Csilla kistérségi vezető védőnő Napjaink iskola-védőnői ellátórendszere Pápán címmel tartott előadást, melyben az iskola-egészségügyi ellátás céljairól, a tevékenységet meghatározó alapvető jogszabályokról szólt.
Az ünnepi értekezlet a 2011. évben megjelent új védőnői szakmai protokollok alkalmazásának megbeszélésével, a védőnő és a gyógypedagógus együttműködésének megvitatásával, s végül az iskola megtekintésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-29 20:08:56

Pápán tartották a Nyugati Dunántúli Egyházkerület munkaévkezdő konferenciáját


ajánlott cikk főképe

2019-12-20 22:19:25

A karácsony örömünnep - Központi ünnepség az ESZI-nél


ajánlott cikk főképe

2019-12-02 21:06:19

Adventi készület a Nagytemplomban


ajánlott cikk főképe

2020-01-23 06:29:18

Magyar modern vizuális kultúra európai kontextusban - Hencze Tamás kiállítása


PÁPA időjárás