„Család légy az, ami vagy”


2011-06-10 20:02:10  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Család légy az, ami vagy” főképe
A pápai Szent László Kolping Család Egyesület a Kolping Katolikus Akadémia keretein belül ma este dr. Székely János Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét látta vendégül, aki előadást tartott a Szent Anna templomban „Család légy az, ami vagy” címmel.
A püspöksegéd az alkalmon áldotta meg Boldog Ceferinó spanyolországi roma lókereskedő képét is.
- A helyi Kolping család meghívására érkezett dr. Székely János templomunkba, aki kitűnő előadása mellett Boldog Ceferinó képét avatta fel. Boldog Ceferinó élete példaértékű lehet mindenki számára. II. János Pál pápa avatta boldoggá, a cigányok védőszentjévé. Úgy gondolom, eszméket, példákat kell állítani cigány testvéreink elé, mivel ők is értékes emberek. Boldog Ceferinó tisztelete sokakat elindított azon az úton, hogy rendszeresebben menjenek templomba a hitet gyakorolni, reméljük, így lesz ez városunkban is - mondta el Salgó Ferenc kanonok plébános.
Dr. Székely János a cigány himnusz, majd a Pápa Városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat összeállítása után megáldotta az oltár előtt álló képet.
2011 a katolikus egyház számára a család éve, ezért a segédpüspök a családok fontosságáról beszélt a hívőknek.
Mint mondta, a család az Isten szeretetéből lett. Istenben élet van. A család az élet szentélye, ahol élet fakad a férfi és a nő élete, a szeretet által. A család az a hely, ahol a szeretet és az élet születik és gyarapszik.
- Egy édesanya úgy szereti legjobban a gyermekeit, mint a gyermekei apját, míg az apa úgy, mint a gyermekei anyját. A szép házasság a legnagyobb ajándék. Rengeteg olyan fiatal van, aki nem is akar megházasodni, mivel nem is érti, hogy mi abban a szép, hogy egész életét odaadja valakinek. Sok emberből hiányzik a nagylelkűség, az odaadás érzése - hangsúlyozta dr. Székely János.
Végül elmondta, a nyugati kultúra megfáradt, kezdi a tisztánlátását elveszíteni. Az emberek a legalapvetőbb természeti értékeket sajnos egyre gyakrabban nem veszik már észre.

Képek:

Ceferino Giménez Malla 1861. augusztus 26-án született egy vándor életmódot folytató lókereskedő családban, Benavent de Segriá közelében, Lérida tartományban. Ceferino folytatta apja mesterségét, és negyvenes éveiig ő maga is nomád életet élt.
Tizenévesen a roma hagyományok szerint megnősült, de 1912-ben házasságát Teresával templomban is szentesítette. Ekkor telepedtek le, Huesca tartományban, Barbastro városában vettek házat. Saját gyermekük nem született, ezért Teresa unokahúgát, az árván maradt Pepitát vették magukhoz. El Pelé szívesen segített más rászoruló cigány és spanyol gyermekeken is. Bár olvasni nem tudott, a Bibliát mégis jól ismerte, bibliai történetekre és az Evangélium tanítására oktatta őket. Egy alkalommal az utcán összeesett súlyos fertőző beteg életét mentette meg azzal, hogy dacolva a fertőzéstől való félelemmel orvoshoz segítette. A meggyógyult, aki történetesen a korábbi polgármester volt, későbbiekben nagy segítséget nyújtott boldog Ceferino számára.
Egy ízben lopás vádjával börtönbe zárták. Ott fogadalmat tett a Szűzanyának, hogy ha kiszabadul, térden állva zarándokol el az egyik kegyhelyre. Ártatlansága hamarosan tisztázódott, és miután kiengedték, El Pelé teljesítette a fogadalmát.
Mélyen vallásos életet élt, naponta járt misére, rendszeresen imádkozta a rózsafüzért. Teresa halála után a ferences harmadrendbe is belépett. A spanyol polgárháborúban meg akarta menteni egy pap életét. A cigányok közt elterjedt legenda szerint megkérdezték tőle, hogy van-e fegyvere, azt mondta, hogy „Igen, van!” és elővette a rózsafüzért. Emiatt őt is bebörtönözték. Kb. két hét múlva, ítélet nélkül a papokkal és más világi hívővel együtt valószínűleg 1936. augusztus 9-én hajnalban végezték ki a kommunisták. Utolsó szavai ezek voltak: „Éljen Krisztus Király!”
Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében boldoggá avatta. Boldog Ceferino a romák patrónusa.
Kultuszának most kezdenek kialakulni a formái. Emléknapja hivatalosan a halálának napja május 4., boldoggá avatásának napja, de meg szoktak rá emlékezni augusztus 9-én, halálának napján, valamint utolsó szavai okán Krisztus Király ünnepén is.
El Pelének természetszerűleg fontos szerepe van a római katolikus egyház cigánypasztorációs gyakorlatában. Mivel életében gyakran használta és letartóztatásában „a bűnjel”, a zsebében talált rózsafüzér nagy szerepet játszott, a rózsafüzér szentjeként is tisztelik. Gyakran ábrázolják kezében rózsafüzérrel. Tisztelete a börtönviseltek védőszentjeként is elterjedt, mivel ártatlanul megvádolva fogva tartották. A szlovákiai Bártfán templomot szenteltek tiszteletére, amely a világ első boldog Ceferinoról elnevezett temploma. A magyar katolikus templomokban Kosztics László szobrát, illetve egy, az eredeti fényképéről készült festményt, Kislégi Nagy Ádám alkotását szokták elhelyezni róla. Képmása szerepel még a decsi templom szentélyének freskóján. Magyarországon a Váci Egyházmegyében működő Ceferino Ház, Komlón a Boldog Ceferino Katolikus Óvoda viseli nevét.
Forrás: wikipédia

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-06 17:13:44

Pálosan szép az élet! - Pálos rendtörténeti vándorkiállítás a Fő utcán


ajánlott cikk főképe

2020-02-26 20:30:06

A jazz mindenek előtt


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 16:50:08

A pénzügyi biztonságról a pénzügyi és vállalkozói témahéten


ajánlott cikk főképe

2020-05-18 15:24:47

Augusztusban lehet az első városi nagyrendezvény