Agrárfórum az AKG változásokról


2011-06-16 19:41:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Agrárfórum az AKG változásokról főképe
A Veszprém Megyei Agrárkamara tartott ma délután fórumot a pápai és a környékbeli gazdálkodók számára az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásról és a tejágazat támogatási kérelmének bemutatásáról. Az összejövetelnek a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola tagintézménye (volt Mező) adott otthont.
Téli Róbert, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára beszámolt a közel 2 éve igénybe vett támogatási tapasztalatokról, vizsgálatokról. Mint mondta, a támogatásra túljelentkezés volt. A gazdálkodókat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrzi, s az eddigi tapasztalatok szerint az előírásokat betartják, próbálnak a vállalt kötelezettségeknek eleget tenni és ennek megfelelően dolgozni. Nehézséget jelent a gazdálkodók számára az új információkkal való feltöltődés, ezért is tartják ezeket a fórumokat, ahol kérdéseket tehetnek fel a szakembereknek.
-  A gazdálkodók extenzifikáltabb termelést vállalnak bizonyos környezetgazdálkodási előírások megtartásával. A célprogramok különböző támogatási összeggel járnak. Az öt éves támogatás célja, hogy a többletkötelezettség vállalással járó költségeket, illetve az ezzel együtt járó jövedelemkiesést kompenzálják. A támogatási időszak első része 2009-ben indult és 2010 augusztusával zárult le, de ezen kívül még négy támogatási év áll a gazdálkodók rendelkezésére, melyben a támogatási összeg kifizetését évente igényelhetik.
A változások az AKG minimum követelményekkel és a kölcsönös megfeleltetés előírásaival kapcsolatosak. A gazdálkodóknak a növényvédelmi szerek göngyölegeinek elhelyezésére és azok visszagyűjtésére kell figyelniük. A mai rendezvényen a területméréssel, a gazdálkodási napló kitöltésével kapcsolatos elvárásokról és előírásokról, a másodvetésről és azon adminisztratív előírásokról esett szó, amelyeket a gazdálkodóknak szükséges vezetniük - hangsúlyozta a titkár.
Sztahura Erzsébet, a Magyar Agrárkamara szakértője az AKG aktuális változásairól tartott előadást, melyben kitért a célprogramokra, a területazonosítási kérelem benyújtására, az egyéb támogatási kérelmekre, az eszközbeszerzési intézkedésekre és a támogatás igénybevételek feltételeire is.
Téli Róbert végül rövid agrárágazati előadásban ismertette a tejágazat jelenlegi támogatási kérelmének bemutatását. Az állatjóléti intézkedések mellett a különleges tejtámogatásokról esett szó a fórumon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-15 17:29:10

Alszámla a zsinagóga felújítására


ajánlott cikk főképe

2020-07-17 16:07:12

Napközis tábor az egészséges életmód jegyében


ajánlott cikk főképe

2020-06-28 19:42:44

Zenélő Magyarország Pápán is


ajánlott cikk főképe

2020-06-12 11:43:16

Új termékek a Pápai Hústól - Vegán Pápai Ízek