Miért állnak a Fő téren a régészeti feltáró munkák?


2011-06-17 21:37:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Miért állnak a Fő téren a régészeti feltáró munkák? főképe
Folyamatosan zajlik a munka a Fő téren. A korábban már kutatott területeken - mint a Plébániasoron - a közműcserék is befejeződtek és jelenleg az áram-és gázszolgáltató cserél vezetékeket több területen is. Egyedül a régészeti feltárás áll.
A városközpont rehabilitációjához kapcsolódóan megelőző feltárás és leletmentési munkák folytak tavaly október elsejétől egészen november 20-ig a veszprémi Lackó Dezső Múzeum munkatársainak vezetésével. Akkor a munkálatokat részben az időjárás, részben pedig a szerződésben foglalt időpontok miatt kellett abbahagyni. Az ősszel feltárt, nem elszállítható kincsek egy részén és a földkupacok tetején már javában burjánzik a gaz a szorgos kezek, ásók, kapák, ecsetek simogatása helyett. Június közepén járunk, és a heti átlaghőmérséklet elérte a 25 fokot, így jogosan tesszük fel a kérdést, miért állnak a régészeti feltáró munkák? Kérdéseimre, Pápa város polgármestere, dr. Áldozó Tamás válaszolt.
- A régészeti feltárásra a megyei Lackó Dezső Múzeumnak van hatásköre és egy elég hosszú vitán vagyunk túl, ebben az egyeztetésben a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal is részt vett. Elsősorban arról egyeztettünk, hogy milyen mélységig kell megkutatni a próbafeltárás során már megnyitott és a további feltárásra kijelölt területeket, de egyeztettünk arról is, hogy mi az, amit még feltétlenül meg kell kutatni és természetesen az ásatás áráról is tárgyalnunk kellett. Most az látszik, hogy két ütemben fog folytatódni a régészeti feltárás. Az első ütem elsősorban a régi, középkori temető körítő falának a feltárására irányul, illetve annak a közmű-folyósónak a régészeti felügyelet és feltárás mellett folyó kialakítására, amely a nyugati térfal előtt fog majd megépülni. Az ott feltárt ciszterna és más épületek miatt módosítani kellett a terveket is, az eredetileg tervezett közművonalakat át kellett tervezni.
A következő, második ütem a leendő műjégpálya környékének, az Arany Griff előtti területnek a régészeti feltárását tartalmazza. Az engedély kiadásáról az országos szervezet, az Ásatási Bizottság dönt, amely június 20-án ül össze.
A feltárást továbbra is a Lackó Dezső Múzeum munkatársai fogják végezni. Tavaly a múzeum az egyébként nem nála állományban lévő, hanem máshol munkaviszonnyal rendelkező, pápai születésű Szvath Mártont bízta meg a jeles feladattal, információink szerint azonban idén már más vezeti a feltárási munkálatokat.
- Jelenleg Szvath Márton, aki kiváló és nagyon elkötelezett munkát végzett, a saját szervezetében, Badacsonyban vezet egy ásatást, így a pápai ásatást más fogja vezetni, de mi abban bízunk, hogy hasonló elkötelezettséggel és hasonló szakmai színvonalon fogja majd ezt a munkát továbbfolytatni - fogalmazott a polgármester.
A feltárás első üteme várhatóan júliusban kezdődik és a munkák már ellehetetlenítik a Fő tér jelentős részén a közlekedést, így azzal lehet számolni, hogy júliustól a Fő tér le lesz zárva. Városunk központja „egyre vigasztalanabb” képet fog adni egészen addig, amíg a tér nem kapja meg ősszel a végleges burkolatát, a tervek szerint pedig október végére a tér egy jelentős része - a Plébániasor, valamint a kastély és templom közötti terület - az új burkolatával együtt készen lesz. Legutoljára a templom homlokzata és az Arany Griff előtti területek készülnek el.
A városközpont funkcióbővítő rehabilitációjának másik két eleménél, a régi Városháza épületénél, valamint a Mozinál is folyamatosak a munkák, így azt lehet mondani, hogy az egész projekt időarányosan halad a megvalósulás felé, a határidőket és a befejezést semmi sem veszélyezteti - hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás.
- Nem változott az a koncepció sem, hogy a Fő térnek, mint a város egyik fő attrakciójának és a pápaiak számára is egy fontos találkozási helynek, a pihenőövezetnek a jellege megteremtődjön, és azt szeretnénk, ha a Fő téren minél több, jó minőségű vendéglátóhely alakulna ki. A város a saját tulajdonában lévő ingatlanokat e cél szolgálatába állítja, ezek közül is a legfontosabb ingatlanunk jelenleg a Somogyi József Galériának is otthont adó épület, a Zichy-ház, ahonnan már költöztek ki és át bérlők. A mi koncepciónk abba az irányba mutat, hogy ne apró, kicsi vendéglátóhelyek alakuljanak ki a Zichy-házból, hanem lehetőleg egy nagy, komplex vendéglátóhely legyen, amely helyet ad egyben étteremnek, kiülő sörözőnek, kávézónak és cukrászdának is - ismertette a tervek egy részét a polgármester.
A régi Városháza épületénél, ahogy műemlék jellegű épületeknél, akadtak váratlan fordulatok, amelyek a terveknek egy bizonyos fokú újragondolását teszik szükségessé, de nem veszélyeztetik a munkák határidőre való befejezését - tudtuk meg a polgármestertől.
- A tervezők azzal számoltak, hogy az előzetes kutatások alapján például egy lépcsőházat kell majd építeniük az épületbe, mert valamikor az állt ott, de kiderült, hogy nem volt lépcsőház, így azzal nem kell megbontani egy nagy teret. Most arról kell döntenie a városvezetésnek, hogy azt a nagyon szép, összefüggő és világos teret felszabdalják-e irodáknak vagy meghagyják egy nagy térnek. Az látszik, hogy több olyan tér tud kialakulni a Fő utca 5. számú épületben, a régi OTP emeleti terében, amely lehetőséget kínálhat arra, hogy a különböző pápai közösségek ott megtalálják a rendezvényeikhez szükséges helyeket - reagált dr. Áldozó Tamás a városi kisközösségek bizonytalanságára.
A Mozi hosszú távú hasznosítása is sok kérdést vet fel a városvezetőknél, hiszen a felmérések alapján jelenleg nincs szükség egy ekkora nézőközönséget befogadó vetítőteremre, mert a mozi átlagos látogatottsága nagyon alacsony, ugyanakkor a honatyák azt is figyelembe veszik, hogy az épület maga szép és hozzátartozik a pápai városképhez.
- Újra kell gondolni azt, hogy milyen funkcióknak tudna még helyet adni a Mozi. Ezek között több alkalommal is felmerült már, hogy egy Ifjúsági Központot szeretnénk belőle kialakítani. A hétvégén megy egy delegáció Leinefeldébe, és ennek az útnak az egyik célja az, hogy a leinefeldei Ifjúsági Központ működését, építészeti kialakítását fel tudjuk mérni - mondta a polgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-07 21:05:32

Az egyszemélyes szimfonikus zenekar


ajánlott cikk főképe

2019-12-02 21:24:20

Hogy kerül a ló a Kék Adventbe?


ajánlott cikk főképe

2019-12-05 20:10:48

Tavasszal készül el a város első intelligens gyalogos-átkelőhelye


ajánlott cikk főképe

2019-10-02 22:22:50

Történelmi játszóvár lesz a Hagyományok Hegyén


PÁPA időjárás