Történelem, hagyományok, természet és néprajz egy helyen - Hegy Napja 2011.


2011-06-23 08:52:06  | cikk: mo  | 


Történelem, hagyományok, természet és néprajz egy helyen - Hegy Napja 2011. főképe
Gőzerővel zajlanak a munkálatok a Hagyományok Hegyén, az Öreghegyen, a volt lokátorállomás területén. A Hagyományok Hegye Egyesület és a hozzájuk kapcsolódó baráti hagyományőrző egyesületek, mint a Pápai Huszáregyesület vagy a Delta Íjászegyesület tagjai, lelkesen készülnek a jövő hétvégén esedékes nyílt napra, melynek keretében a három értékcsoportot, - a terület néprajzi, történelmi és természeti kincseit - bemutató Hagyományok Hegye hivatalosan is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. 

A Pápa Város Önkormányzata támogatásával megvalósuló nyílt nap július 2-án zártkörű programokkal kezdődik. Számos hagyományőrző egyesület érkezik az eseményre, köztük 5 íjász csapat, melyek tagjai délelőtt versenyen mérik össze tehetségüket. 

A nagyközönség számára 14 órától válik nyitottá a program, melynek filozófiája, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek hegy múltjába, megismerjék az egyesület jelenben zajló tevékenységét, és a jövőbe tekintve képet kapjanak a tervekről, melyek egy természeti, történelmi és néprajzi szabadidőközpont kialakításáról szólnak. 
Délután két órakor ünnepélyes keretek között adják át a Természet ösvényét, melyen végighaladva a hegy növény-és állatvilágának mintegy 60 faját ismerheti meg az érdeklődő.
Délután látványos programokkal folytatódik a rendezvény, az érdeklődők izgalmas harci bemutatók, lovasbemutatók, versengések, lovas-gyalogos párviadalok szemtanúi lehetnek.   
A rendezvény ideje alatt – nemcsak a gyermekek számára – Avarok hétpróbája címmel lehetőség nyílik a korabeli avar, magyar, hun fegyverek kipróbálására, a harcmodor elsajátítására. Patkódobás, hajítófadobás, vívás, kelevézhajítás, koszorúdobás, íjászat, lándzsavívás várja az érdeklődőket. Emellett kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, házi sajtok, szappanok, gyógynövények, olajok, íjászfelszerelések, szalma vesszőfogók, szörpök, borok, sörök, pálinkák, történelmi étkek: langalló, kobuc, pecsenyék, kürtöskalács várja a gasztronómia szerelmeseit. 

A rendezvény különleges programjának számít a Jurtában laktak címmel szervezett program, melynek keretében egyedülálló tárlatvezetés részesei lehetnek a történelem iránt érdeklődők. A programon S. Perémi Ágota, a Veszprém Megyei Múzeum Igazgatóság régész-igazgatóhelyettese Avarok a Kárpát-medencében címmel mutatja be a terület régészeti emlékeit eredeti kincseken keresztül. 

Érdemes estig maradni a Hagyományok Hegyén. A dombtetőről gyönyörű kilátás nyílik a városra, a naplemente pedig különösen maradandó élményt nyújthat. Az est folytatásában a nap fényét a tűz melege váltja, s a főszerep itt már csak a táncé, a muzsikáé és a szórakozásé lesz.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-16 12:26:31

Gépkocsifeltörőket és unokázós csalókat fogtak el Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 16:12:52

Annak az egyedülállónak, akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 114.000 Ft-ot, nem kell kommunális adót fizetnie


ajánlott cikk főképe

2020-05-23 11:48:18

Június 8-án kezdődik lomhulladék gyűjtési program


ajánlott cikk főképe

2020-07-03 18:16:09

Főzés és jó hangulat - Semmelweis-nap Döbröntén