Új civil törvény készül: Hogyan tovább Civil Háló?


2011-06-28 16:44:34  | cikk: mo  | 


Új civil törvény készül: Hogyan tovább Civil Háló?  főképe
Mind a szervezeti formát, mind pedig a pályáztatás rendszerét érinti az az új civil törvény, melynek tervezete már olvasható a kormány honlapján. Az új szabályozásról és a 2010-2011-es évad eredményeiről tartott sajtótájékoztatót a Civil Háló Szövetség (CHSZ) vezetősége és munkatársai ma délelőtt.
A 2007-ben alakult CHSZ szárnyai alatt működő Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete több pályázaton szerepelt sikerrel, melynek eredményeképpen mintegy 12 millió forint állt rendelkezésre a célok megvalósításához. A CHSZ jelenleg 83 tagot számlál, munkaszervezeteivel közösen két éve irodát tartanak fenn és folyamatos szolgáltatásokat biztosítanak a tagszervezetek számára. Új honlapot készítettek és elkészült több, a civil szervezetek életével, programjaival kapcsolatos kiadvány is. Megtartották a ma már hagyományosnak számító programjaikat, többek között a Civil Majálist és a Miénk a Ház elnevezésű rendezvényt. Ez utóbbi programon mintegy 60 szervezet mutatkozott be közel 360 gyermek előtt.

Az elmúlt évadban a Civilszerviz nagy előrelépést tett az ifjúság megszólítása terén. A fiatalokat érdeklő és érintő témákban foglalkozásokat, előadásokat szerveztek, valamint kialakult egy ifjúsági koncepció is, amelynek keretében létrejöhet egy ún. ifjúsági és civil központ Pápán. A több szektor bevonásával lezajlott kerekasztal-beszélgetések eredményeként megszületett a javaslat, mely szerint e célra a volt Platán szálló lenne a legmegfelelőbb. Ez irányú egyeztetések jelenleg zajlanak a Nemzeti Vagyonkezelővel és Pápa Város Önkormányzatával.

A környezetvédelem területén is számos program valósult meg. A Civilszerviz kerekasztal-beszélgetéseket és közmeghallgatást szervezett a témában, kiadták a Pápai Hulladék Kisokost, alkotói pályázatot hirdettek, Zöld napot szerveztek a Föld napján és csatlakoztak az országos szemétszedő akcióhoz, a TE SZEDD-hez.

A Civilszerviz 2010 augusztusától civil mentorszolgálatot működtetett a pápai kistérségben. Ennek eredményeképpen több vidéki szervezet alakult és nagyobb teret kaptak a bemutatkozásra is. Új kezdeményezésként valósult meg a Tavaszi Zsongás című civil fesztivál Döbröntén és a civilfa ültetés. 

A munka továbbra is folyik. A nyertes pályázatok támogatásait a Nemzeti Civil Alap szeptemberig biztosítja, a további időszak azonban bizonytalan – fogalmazott dr. Baloghné Uracs Marianna, a CHSZ vezetőségi tagja. A szakember elmondta, az eddig elért eredményeket, a példátlan civil összefogással megvalósult kezdeményezéseket folytatják, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ebben az átmeneti időszakban is tovább tudjanak működni és dolgozni.

Veszpréminé Turtsányi Valéria, a CHSZ vezetőségének tagja kiemelte, az új civil törvény átláthatóbbá teszi a nonprofit szektor területén működő szervezetek tevékenységét. A szövetség vezetőségi tagja együttműködésre ösztönözte a térség civil szervezeteit, arra kérte őket, hogy olvassák át az új törvénytervezetet, majd írják meg véleményüket, tapasztalataikat, észrevételeiket a szabályozással kapcsolatban.

Az észrevételeket a következő e-mail címre várják július 4-ig: civiljog@kim.gov.hu
        

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-16 12:26:31

Gépkocsifeltörőket és unokázós csalókat fogtak el Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 16:12:52

Annak az egyedülállónak, akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 114.000 Ft-ot, nem kell kommunális adót fizetnie


ajánlott cikk főképe

2020-07-11 16:27:14

Zumba bemutatóval zárult a családsegítős tábor


ajánlott cikk főképe

2020-04-06 08:51:27

Vigyázzunk rájuk!